Confidenţialitate

ANM: Avertizări cod galben și cod portocaliu de vânt puternic, valabile până marți seara

Administrația Națională de Meteorologie a transmis mai multe atenționări cod galben și portocaliu de vânt puternic, valabile de luni și până marți seara.

Primul cod galben transmis de ANM este valabil pentru 17 ianuarie, orele 10:00 – 16:00, pentru cea mai mare parte a țării. Local în Oltenia, Transilvania, Moldova, nordul Crișanei și sud-vestul Munteniei vor fi rafale de 55…70 km/h, anunță ANM.

În zona de munte vântul va avea intensificări cu viteze de 70…90 km/h, iar la altitudini de peste 1500 m, rafalele vor depăși 90-110 km/h, vizibilitatea va fi redusă și va fi viscol.
Ulterior, în intervalul 17 ianuarie, ora 16:00 – 18 ianuarie, ora 08:00, meteorologii anunță intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării și ninsori moderate cantitativ și viscol în zona de munte și local în jumătatea nordică.

Din seara zilei de luni (17 ianuarie) și până în dimineața zilei de marți (18 ianuarie), vântul va prezenta intensificări în cea mai mare parte a țării, avertizează ANM.

Vântul va sufla cu 80-110 km/h la munte, iar în Moldova, Transilvania și sudul Olteniei viteza vântului va atinge 65-70 km/h și pe arii restrânse 80 km/h.

Totodată, în zona de munte va ninge viscolit, local moderat cantitativ, îndeosebi la peste 1.700 m, unde vizibilitatea se va reduce semnificativ. Ninsori viscolite se vor semnala local și în jumătatea nordică a teritoriului.

Între 17 ianuarie, ora 16:00 și 18 ianuarie, ora 08:00 este în vigoare și un cod portocaliu, pentru zona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură și local în Carpații
Occidentali și în nordul Carpaților Orientali, cauzat de intensificări puternice ale vântului, viscol și vizibilitate foarte redusă.

Astfel, potrivit ANM, în zona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură și local în Carpații Occidentali și în nordul Carpaților Orientali, vântul va sufla tare, cu rafale de peste 110-140 km/h. Totodată, va ninge viscolit, local mai abundent, vizibilitatea va fi foarte redusă, iar zăpada troienită, atrag atenția meteorologii.

Ulterior codului portocaliu, pe 18 ianuarie, între ora 08:00 și ora 20:00, vom avea parte de un cod galben de vânt puternic, în estul, centrul și local în sudul și sud-estul țării, precum și în zonele de munte.

În Carpații Meridionali, îndeosebi în zona înaltă, vor fi rafale de 90-110 km/h, viscolind ninsoarea, iar vizibilitatea va fi redusă, în timp ce în Moldova viteza vântului va atinge 60-85 km/h, iar în Transilvania, Dobrogea, sudul Olteniei și local în Muntenia, vântul va sufla cu o putere de până la 55-60 km/h.

Autor: Narcis Roșioru

Citește și: O nouă erupție a unui vulcan submarin în arhipelagul Tonga | VIDEO