Angela Merkel s-a ranit la schi

Cancelarul german Angela Merkel s-a rănit după ce a căzut la schi, în timpul vacanţei de Crăciun, fiind nevoită să îşi anuleze întâlnirile prevăzute săptămâna aceasta, a anunţat luni purtătorul său de cuvânt Steffen Seibert, relatează AFP.

‘Cancelarul nu va putea onora anumite întâlniri anunţate săptămâna aceasta. A suferit un şoc important în timpul unei căderi la schi, în cursul vacanţei de Crăciun, şi a suferit o fractură la nivelul bazinului’, a declarat Seibert într-o conferinţă de presă obişnuită.

Tratamentul ‘îi impune să stea cât mai mult timp posibil în rapos şi să meargă ajutată’, a precizat el.

Cancelarul ‘se va concentra asupra unui număr redus de întâlniri, la Cancelarie şi la Berlin, (şi îşi) va desfăşura restul activităţii de acasă’, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Merkel ‘este întru totul în măsură să muncească şi să comunice. Ea va conduce, spre exemplu, Consiliul de Miniştri de miercuri’, a precizat Seibert, oferind asigurări că gravitatea rănii nu necesită publicarea unor ‘buletine de sănătate în mod regulat’.

Purtătorul de cuvânt nu a insistat asupra circumstanţelor accidentului, care s-a produs în cursul vacanţei cancelarului, la sfârşitul lui decembrie, în Alpi, în sudul Elveţiei, la Engadine, în cantonul Grisons, o regiune în care se află staţiuni pentru sporturi de irană cunoscute, ca Saint Moritz sau Pontresina.

El nu a precizat data la care a avut loc accidentul şi nu a spus dacă au fost implicate şi alte persoane.

Seibert a precizat, în schimb, că incidentul s-a ‘produs, fără îndoială, la o viteză redusă’, referindu-se la dezbaterea cu privire la viteza pe care o avea pilotul de Formula 1 Michael Schumacher în momentul accidentului de schi în urma căruia se află între viaţă şi moarte, la Grenoble.

‘Ea a crezut iniţial că este vorba doar despre o contuzie, în opofida faptului că rana era deja foarte dureroasă, iar vineri a aflat de la medici că este mai gravă decât o contuzie şi că este vorba despre o fisură. Astfel, ea urmează sfatul medicilor, pentru o vindecare optimă’, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Seibert a anunţat că vizita lui Merkel la Varşovia, prevăzută pentru miercuri, unde urma să fie primită de către premierul polonez Donald Tusk, a fost anulată, la fel ca şi primirea noului premier luxemburghez Xavier Bettel la Berlin, joi.

Cancelarul ‘îi va suna pe cei doi oficiali (luni) pentru a-şi cere scuze şi a stabili alte date’ pentru aceste vizite, a anunţat Seibert.