Angela Merkel: Nu mă pronunț în privința crizei politice din România

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel a declarat luni, la Berlin, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele României, Klauss Iohannis, că nu se pronunță în privința  crizei politice din România, fiind vorba despre o chestiune internă.

”Nu mă pronunţ, am spus că noi dorim să fie statul de drept întărit în România şi democraţia, dar acestea sunt probleme interne ale României”, a afirmat Merkel.

La rândul său, președintele Klauss Iohannis a spus că a avut o scurtă discuție pe tema crizei politice din România cu doamna Merkel.

”În ce priveşte criza politică de acasă, în mod natural doamna cancelar nu doreşte să exprime o opinie, dar am avut o scurtă discuţie pe această temă şi cred că am reuşit să transmit mesajul că avem o criză în interiorul coaliţiei de guvernare, dar că România este o ţară stabilă, solidă, cu o economie funcţională, şi că am solicitat celor implicaţi în divergenţe să găasească soluţii urgente, ceea ce fără îndoială să se va şi întâmpla”, a afirmat Klaus Iohannis.

Întrebat de un jurnalist german dacă actuala criză internă va afecta politica externă a României, şeful statului a replicat: ”Nu are absolut niciun efect, avem o criză politică interă, pe care am definit-o ca fiind interpartinică. Politica europeană şi politica externă a României nu sunt influenţate sub nicio formp de această criză”.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel a adăugat că România și Germania au politici foarte asemănătoare și se vor sprijini reciproc. Cancelarul a amintit printre aceste politici lupta împotriva terorismului și politica privind imigranții.

Președintele Iohannis a spus că întâlnirea cu cancelarul Germaniei are loc într-un moment în care se împlinesc 50 de ani de la reluarea relațiilor între Germania și România, precum și la 10 ani de când România a devenit membru al Uniunii Europene, atunci – sub președinția germană a Consiliului Europei.

„Relația României cu Germania  este una dintre cele mai bune pe care le are România. Germania a rămas pe primul loc în privința relațiilor economice externe ale României, cu o creștere constantă. „

Problema minorităților – cea germană din România și cea română din Germania , precum și acceptarea României în spațiul Schengen – au fost abordate, de-asemenea, în cadrul discuțiilor dintre cei doi oficiali.

Președintele Iohannis a declarat că  în chestiunea Spațiului Schengen – doamna Merkel l-a încurajat să continue discuțiile și cu alți parteneri.

Preşedintele Klaus Iohannis se află  luni în Germania, într-o vizită de trei zile, urmând să aibă întrevederi și cu preşedintele Frank-Walter Steinmeier.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, discuţiile se vor axa pe aprofundarea relaţiei cu caracter strategic dintre România şi Germania, cât şi pe abordarea principalelor subiecte aflate pe agenda europeană, respectiv internaţională.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS