Angela Merkel, în vizită la Casa Albă

Președintele Statelor Unite ale Americii și cancelarul german, Angela Merkel,  se întâlnesc astăzi, pentru prima dată la  Casa Albă.

Cei doi lideri au păreri diferite în toate marile dosare externe, de la poziția față de Rusia până la criza refugiaților.

De asemenea, între SUA și Germania există și diferende economice.

Întâlnirea trebuia să aibă loc marți, însă a fost amânată din cauza unei furtuni de zăpadă care a lovit coasta de est a Statelor Unite.

 

Potrivit BBC, Donald Trump și Angela Merkel vor discuta cel puțin două ore, iar agenda este aglomerată. La final, cei doi lideri vor răspunde întrebărilor presei.

În ceea ce privește NATO, președintele Statelor Unite a declarat de mai multe ori că americanii nu au de ce să mai contribuie atât de mult, peste 70 la sută, la securitatea colectivă a Alianței, atâtă vreme cât unele state membre nu alocă nici măcar 2 la sută din produsul lor intern brut pentru propria lor securitate.

Germania alocă în acest moment doar 1,23 la sută din PIB Armatei.

Cu doar câteva ore înainte ca doamna Merkel să ajungă la Casa Albă, ministrul german al Apărării a declarat că atunci când se discută despre asemenea contribuții, ar trebui să se țină cont și de misiunile externe la care participă fiecare aliat.

Potrivit presei de la Berlin, cancelarul german îi va cere președintelui american să susțină unitatea Uniunii Europeane.

Pe de altă parte, la Washington, cancelarul german este însoțit de șefii BMW și Siemens.

Asta după ce, Donald Trump a amenințat cu impunerea unei taxe vamale  de 35 la sută pe mașinile pe care  BMV ar urma să le construiască în Mexic, pentru a le vinde în SUA.

Alte subiecte pe care cei doi lideri le vor dicsuta la Casa Albă sunt situația din Ucraina, Orientul Mijlociu și schimbările climatice.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS