Confidenţialitate

Angela Merkel: Germania poate face față valului de refugiați, fără a crește taxele

Cu legi relativ liberale în materie de azil și beneficii generoase, Germania este destinatia celor ce fug de război din Orientul Mijlociu, dar si a migranților economici din sud-estul Europei.

Un record de peste 100.000 de solicitanți de azil au intrat în cea mai mare economie a Europei în august, iar statul se așteaptă la aproape 800.000 de refugiați și migranți în acest an — de patru ori mai multi decat anul trecut.

Avand in vedere aceste date, guvernul vrea să aloce fonduri in plus destinate refugiaților și pentru a ajuta orașele din prima linie, care deja se luptă să plătească pentru cazare și asistență medicală pentru noii veniți.

Totusi, Angela Merkel da asigurari ca nu vor fi marite taxele, dupa cum arata un interviu public astazi de mai multe ziare. A adaugat ca, acum, criza refugiaților este o prioritate a guvernului. Oficiali germani au declarat ca bani in plus la buget ar exista datorită veniturilor fiscale mai mari decât au fost estimate și unor câștiguri excepționale din vânzarea de frecvențe de telefonie mobilă, fiind vorba de pana la cinci miliarde de euro în acest an.

Coaliția Angelei Merkel este de așteptat să cadă de acord asupra unei serii de măsuri duminică, inclusiv facilitarea construcției de noi adăposturi pentru azilanți, accelerarea procedurilor de azil și creșterea fondurilor pentru state federale și orașe. Totusi, cancelarul german a repetat apelul că refugiații ar trebui distribuiți mai egal în toate statele membre blocului comunitar, ca parte a unei strategii comune de a face față crizei migrației fără precedent în Europa.