Angajații magazinelor și restaurantelor, obligați să declare, zilnic, banii cu care vin de acasă

Angajații magazinelor, ai restaurantelor și ai tuturor unităților cu case de marcat fiscale vor fi obligați să declare, zilnic, banii cu care vin de acasă.

Potrivit unui ordin al ministrului Finanțelor, suma va fi trecută – la începutul programului de lucru – într-un registru de bani personali. Nu vor fi admise ștersături sau modificări.

 

Registrul de bani personali va avea paginile numerotate în ordine crescătoare, pentru a evita ca foile să fie rupte, iar angajații să facă modificări. Ultima pagină a registrului trebuie semnată de administratorul firmei

În fiecare zi, la începutul programului de lucru, fiecare angajat declară suma de bani pe care o are asupra sa. Notează în registru – fără ștersături sau corecturi și fără să lase spații libere – numele, funcția, suma de bani, ora la care a fost trecută în registru și semnătura.În cazul unui control al ANAF, angajații trebuie să prezinte sumele de bani aflate asupra lor. Altfel, vor fi amendați.

Reprezentanții firmelor au la dispoziție 5 zile de la publicarea acestui ordin în Monitorul Oficial să notifice Fiscul că dețin un registru al banilor personali și câte pagini are acesta.

Măsura vine după ce inspectorii ANAF au descoperit, la controale, sume suplimentare față de cele din casa de marcat. Patronii au explicat că sumele proveanu din bacșiș sau erau bani personali ai angajaților. De acum înainte, activitatea unei firme va fi suspendată doar la a doua abatere în 2 ani și doar dacă diferența între sumele constatate este mai mare de 300 de lei.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS