Confidenţialitate

Angajații din sănătate și educație vor primi mai mulți bani în 2022. Ceilalți bugetari vor rămâne cu salariile înghețate | AUDIO

Bugetarii vor avea și anul acesta salariile înghețate, cu două excepții cei din sănătate și educație. Ei vor primi o creștere medie de 7%, dar aceasta reprezintă recuperarea restanțelor din legea salarizării unitare, spune ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Impactul bugetar este în jur de 900 de milioane la educație și aproape 700 de milioane lei la sănătate.

S-a modificat și legislația privind tichetele cadou și s-a introdus plata contribuției de sănătate în cazul pensionarilor cu venituri de peste 4.000 de lei.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu:

„Începând de la 1 ianuarie, tichetele cadou se pot acorda doar propriilor angajați. Acordarea de către terți a tichetelor cadou se interzice. Introducerea contribuției de asigurări sociale de sănătate pe pensii de 4.000 de lei doar pentru diferența care depășește acest nivel. Cred că România nu este într-o situație fericită din perspectiva finanțării sistemului de sănătate și, în contextul în care 80% dintre români câștigă sub 4.000 de lei, cred că ceilalți ar putea să-și plătească contribuiția de sănătate. Sumele sunt de ordinul a 39 de lei, 45 de lei, 50 de lei.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

A fost aprobat și ajutorul pentru pensionarii cu venituri mici. Va fi acordat o singură dată, în ianuarie, celor cu pensia mai mică sau egală cu 1.600 lei pe lună, a anunţat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Studiu: Peste jumătate dintre companiile din România au crescut bugetele de salarii pentru 2022 | AUDIO