Confidenţialitate

Angajații agenţiilor pentru protecţia mediului protestează în Bucureşti şi în ţară

Angajaţii Agenţiei Naţionale şi Agenţiilor Judeţene pentru Protecţia Mediului protestează joi, între orele 11.00 şi 13.00, în toată ţara şi la Ministerul Mediului din Bucureşti. Sunt nemulţumiţi de discriminările salariale faţă de alţi funcţionari publici și solicită eliminarea acestora.

Angajații au protestat și pe 14 şi 21 martie, dar fără a exista nicio reacţie de susţinere din partea Ministerelor, Guvernului şi a factorilor politici.

Fostul ministru al Mediului, Daniel Constantin, a propus în Parlament, în ședința din 24 aprilie a Comisiei pentru buget finanţe şi bănci şi a Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, ca, începând cu luna iulie 2017, salariile de bază pentru angajaţii din Agenţia Naţională de Protecţia Mediului şi Agenţiile Judeţene pentru Protecţia Mediului să se stabilească, prin asimilare, la nivelul salariilor de bază aferente funcţiilor din cadrul Ministerului Mediului. Propunerea lui Constantin a fost respinsă.

Protestatarii atrag atenția că dacă în decurs de 3 zile nu se va soluţiona favorabil revendicarea, se va ajunge la diminuarea ratei de absorţie a fondurilor europene, imposibilitatea funcţionării sistemului pentru protecţia mediului, sistarea emiterii actelor de reglementare necesare accesării fondurilor europene, neîndeplinirea obligaţiilor stabilite prin Tratatul de aderare a României la UE.

Miercuri, și angajaţii Gărzilor de Mediu din toată ţara au fost în grevă de avertisment între orele 14.00 şi 16.00, nemulţumiţi că nu le-au fost majorate salariile, astfel încât acestea să ajungă la nivelul celor ale angajaţilor Gărzii Forestiere, aşa cum a promis ministrul Mediului.