Angajarea răspunderii Guvernului pentru modificarea OUG 114, neconstuțională

CCR a declarat neconstituțională angajarea răspunderii de către Guvernul Orban pe modificarea OUG 114.

PSD a sesizat CCR, în luna decembrie a anului trecut, în legătură cu modificarea OUG 114 pe care și-a asumat Guvernul răspunderea. Textul face referire atât la forma proiectului, respectiv faptul că există deja un proiect în Parlament cu același obiect, cât și la fond – interzicerea cumulului pensiei cu salariul.

Social-democrații susțin că domeniul de reglementare a proiectului pe care Guvernul și-a asumat răspunderea este identic cu cel al inițiativei legislative pentru aprobarea OUG 114 care este deja în procedură parlamentară.

De asemenea, PSD face apel, în sesizarea de neconstituționalitate, la o decizie anterioară a CCR care arată că „nicio dispoziție constituțională nu împiedică legiuitorul sa suprime cumulul pensiei cu salariul, cu condiția ca o asemenea măsură sa se aplice în mod egal pentru toți cetățenii”.

Social-democrații atrag atenția asupra prevederilor din Constituție care stipulează că drepturile sau libertățile pot fi restrânse prin lege numai pentru anumite situații, precum apărarea securității naționale.

Totodată, autorii sesizării susțin că angajarea răspunderii de către Executiv poate fi făcută asupra unui singur domeniu de reglementare. Partidul arată că proiectul conține „modificări și completări a peste 25 de acte normative”.

De asemenea, Curtea a stabilit și că Adoptarea Bugetului de stat prin asumarea răspunderii în fața Parlamentului este constituțională.

Tot astăzi, CCR a stabilit și că OUG care modifică prevederile Codului administrativ este constituțională.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS