Adoptarea Bugetului prin asumarea răspunderii în fața Parlamentului, constituțională. Pensia poate fi cumulată cu salariul

Curtea Constituțională a respins sesizarea președinților Parlamentului împotriva adoptării bugetului de stat prin angajarea răspunderii guvernului, adică fără dezbatere.

Tot azi, Curtea a decis că pensia poate fi cumulată cu salariul, dar și că ordonanța de urgență privind Codul Administrativ este constituțională.

Cu șase voturi ”pentru” și trei ”împotrivă”, Curtea Constituțională a decis că nu există un conflict între forul legislativ și Guvern din cauza adoptării bugetului de stat pe anul în curs fără dezbatere parlamentară.

Pe 23 decembrie anul trecut, odată cu depunerea sesizării la Curte, Marcel Ciolacu l-a acuzat pe premierul Ludovic Orban de comportament dictatorial. El a spus că de la Ceaușescu încoace niciun lider politic nu și-a permis ocolirea Parlamentului atunci când a adoptat bugetul de stat.

O altă decizie cu impact major adoptată de Curte a fost respingerea sesizării împotriva Codului Administrativ, depusă anul trecut de Avocatul Poporului.

Potrivit unor surse participante la dezbateri, un argument important care a contat în luarea deciziei a fost avertismentul Guvernului Orban potrivit căruia, respingerea Codului Administrativ ar fi dus la pierderea masivă de fonduri europene. Odată cu unda verde pentru acest act normativ, Curtea a declarat că și pensiile speciale pentru aleșii locali sunt constituționale.

Nu în ultimul rând, judecătorii constituționali au admis sesizarea PSD împotriva interzicerii cumulului pensiei cu salariul la stat, măsură luată la finalul anului trecut de Guvernul Orban. Decizia a fost luată cu 5 voturi ”pentru” și 4 voturi ”împotrivă”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS