Confidenţialitate

Andrei Țăranu, despre Coaliția de guvernare în 2022: „Partidele din România au acest sistem foarte interesant în care nu-și asumă responsabilități. Guvernează de parcă nu ar guverna” | VIDEO

Profesorul de Științe Politice – Andrei Țăranu – a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei”. La final de an 2022, facem bilanțul guvernării din România, bilanțul Coaliției PNL-PSD-UDMR. Care va fi, însă, dinamica după rotația premierilor?

„Am avut ceea ce se numește o Coaliție majoritară, care s-ar putea să devină un fel de obicei. […] Această Coaliție guvernează așa cum știu ele să guverneze. Partidele din România au acest sistem foarte interesant în care nu-și asumă responsabilități. Adică, ei guvernează de parcă nu ar guverna”, a explicat Andrei Țăranu la Europa FM.

„Cei de la PNL se uită permament la sondaje și la cât ar putea să ia PSD-ul într-o situație sau alta dacă ei vor accepta – mă refer la PNL – creșterea pensiilor, scăderea pensiilor, diverse politici publice, unele dintre ele care au venit la pachet”, a mai spus profesorul de Științe Politice la Europa FM.

„Ei erau la guvernare și când s-a făcut PNRR. PSD-ul aici ar putea foarte simplu să spună Domnule, noi nu am fost acolo, pe când PNL-ul a fost acolo, știa teoretic ce s-a negociat, ce a negociat domnul Ghinea, așa că în acest moment joacă un fel de joc pe frânghie în care permament încearcă să obțină mximum și să piardă cât mai puțin”, a adăugat Andrei Țăranu.

Andrei Țăranu a explicat la Europa FM cum ar putea Coaliția să măsoare impactul și rezultatele schimbărilor realizate de-a lungul guvernării: „Îți faci două-trei case de sondaj, le ții la același eșantion și măsori în eșantionul dat. Nu dai rezultatele neapărat, nu le faci publice, dar vezi care ar fi marja în care poți să te miști fără să pierzi foarte mult din susținerea electorală, acelui eșantion pe care îl consideri ca aparținându-ți, ca fiind posibil electorat al tău”.

„Acest joc cu sondajele și cu ochii pe sondaje este foarte prost. El nu generează schimbare, ci stagnare. Noi avem acum un sistem absolut de stangnare. Singurele lucruri care se mai petrec sunt cele care sunt determinate de Uniunea Europeană. Dar în rest, în actul guvernării, se guvernează pe această formulă: să vedem cum am putea să ne păstrăm în bazin și așa mai departe. Deși, haideți să fim serioși: pe datele pe care le avem vedem cele două partide PSD și PNL sunt destul de stabile”, a mai spus Andrei Țăranu.

Andrei Țăranu: „De ce să vrea PSD să fie la guvernare în 2023-2024? Pentru alegerile locale”

Cel mai probabil vor fi forțați să aibă o Coaliție și după alegeri. Problema este care va fi pilonul de bază al acestei Coaliții. Adică, așa cum arată lucrurile PSD-ul va fi cel care va negocia. Probabil că nu va face rotative pentru că va avea un spor cel puțin dublu față de PNL dacă nu și mai mare și atunci el va fi cel care va face jocurile”, a explicat profesorul de Științe Politice la Europa FM.

„Probabil, PNL-ul își dorește cu mare ardoare să vină mai repede luna mai și să scape de această pălărie care devine extrem de grea. După cum obsevați în ultima vreme, PNL-ul scade sau a scăzut – acum a ajuns pe un platou – dar a scăzut din diverse motive, din diverse scandaluri. În timp ce PSD-ul, în ciuda faptului că este la guvernare, își asumă o bună parte din guvernare și nu numai că nu a scăzut, ci a continuat să crească și a umplut și a depășit aproape bazinul electoral – ceea ce, pe termen lung, s-ar putea să îi dea un avantaj de imagine și un boost în ceea ce-și dorește el”, a adăugat Andrei Țăranu.

„De ce să vrea PSD să fie la guvernare în 2023-2024? Pentru alegerile locale. Pentru că primarii, președinții de Consiliu Județean așteaptă, totuși, de la cineva de-al lor să le dea banii, să le găsească avantajele și așa mai departe”, a mai explicat Andrei Țăranu.

„Cel care are în acest moment tot interesul să-și păstreze această zestre de primar este PSD-ul. Ei au avut o problemă mare la ultimele alegeri care au fost în pandemie. A fost primar Chirica de la Iași – dar nu e singurul – care s-au mutat la PNL. A fost o oarecare hemoragie de la PSD la PNL în special în Transilvania, o hemoragie care a fost destul de greu oprită. Acum o parte dintre acești foști PSDiști trecuți pe la PNL s-ar putea să se întoarcă sau PSD și-ar dori să-i aducă pentru că sunt genul de primari care câștigă pe persoană fizică, nu au nevoie neapărat de partid”, a mai explicat Andrei Țăranu la Europa FM.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa colaj foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, la Europa FM: Să fim pregătiți să arătăm din nou umanitate și solidaritate. Să arătăm că ne deschidem și inimile și casele pentru ucraineni | VIDEO