Confidenţialitate

Andrei Chiliman scapă de o parte din sechestrul pus pe averea sa

Primarul autosuspendat al sectorului 1 din București Andrei Chiliman scapă de o parte din sechestrul pus pe averea sa.

         Magistrații au scăzut suma pe care s-a pus sechestru inițial: astfel, edilul autosuspendat are acum bunuri și conturi indisponibilizate în valoare de peste 11 milioane de lei, adică 2 milioane și jumătate de euro.

Decizia este definitivă.

De precizat că judecătorii au ridicat sechestrul instituit numai pe averea lui Andrei Chiliman, nu și pe bunurile care aparțin altor inculpați din dosar.

Primarul autosuspendat al sectorului 1 este cercetat sub control judiciar – fiind bănuit că încasa comisioane de 10% din fiecare contract finanţat de la bugetul Primăriei.

 

Potrivit deciziei Înaltei Curți, magistrații au desființat parțial ordonanța contestată de avocații lui Andrei Chiliman.

Inițial, toată averea primarului autosuspendat al sectorului 1 din București fusese indisponibilizată. După decizia judecătorilor însă, acesta mai are pus sechestru doar pe bunuri și conturi în valoare de aproximativ 11,6 milioane lei.

Magistrații precizează că suma reprezintă aproximativ o treime din banii care ar fi fost încasați ilegal de inculpatul Andrei Chiliman.     Primarul autosuspendat al sectorului 1 spunea, imediat după audieri, că nu înțelege măsurile luate de procurori – pentru că nu consideră că a încălcat legea.

În cea mai recentă declarație de avere, Andrei Chiliman a menționat că deține mai multe terenuri în București, Predeal, Eforie Sud, Snagov și în mai multe localități din județele Buzău, Gorj și Vaslui.   La capitolul clădiri, Chiliman menționează un apartament și o casă în București, soția sa — două case în București, iar cei doi copii — o casă și un apartament în București, o casă de vacanță în Brașov și casă la țară în județul Buzău .

Acestora li se adaugă două mașini, bijuterii evaluate la 20.000 euro și obiecte de artă de 150.000 euro, iar în conturile bancare sumele totale de 180.000 lei, 87.000 euro, 67.000 dolari și 10.000 franci elvețieni.

Să mai spunem că salariul lui Andrei Chiliman este de puțin peste 4 mii de lei net pe lună.

Andrei Chiliman este cercetat sub control judiciar pentru constituire de grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență în formă continuată, în dosarul cumnatului premierului, Iulian Herțanu.

Potrivit DNA, edilul încasa, alături de 3 apropiați, comisioane cuprinse între 10 și 15% din valoarea contractelor publice atribuite cu dedicație.