Confidenţialitate

Andrei Baciu spune că cei peste 55 de ani se vor putea programa la vaccinare de la jumătatea lunii martie | VIDEO

Andrei Baciu, vicepreședintele Comitetului Național de Vaccinare și secretar de stat în Ministerul Sănătății, a vorbit, la Piața Victoriei, despre campania de vaccinare anti-COVID.

Cu acest prilej a spus că, până la jumătatea lunii martie, nu întrevede posibilitatea de a face programări pentru dozele de la Pfizer și Moderna, ci doar de la AstraZeneca:

„Toate dozele de vaccin pe care noi le primim le dăm către centrele de vaccinare și încercăm să avem o campanie de vaccinare cât mai accelerată. Vorbim de doze noi de la AstraZeneca  care vor continua să vină. Rapelul îl facem la 8 săptămâni și atunci, din punct de vedere logistic, nu există un risc.

Nu același lucru se va întâmpla, deci, și în cazul dozelor de la Pfizer și Moderna, cele care pot fi utilizate și pentru persoane de peste 55 de ani. Motivul îl reprezintă lipsa dozelor, spune Andrei Baciu:

„Nu se întâmplă acest lucru pentru că nu întrevedem nici suplimentări de doze față de cele programate. Dozele programate ne asigură efectuarea rapelului pentru toată lumea. (…) Volumul dozelor de rapel este semnificativ, vorbim de peste 30.000 de oameni care se vaccinează la rapel în fiecare zi și, practic, reprezintă încheierea unei atitudini terapeutice necesare.”

Astfel, abia după jumătatea lunii martie, cei de peste 55 de an, incluși în etapa a doua de vaccinare, se vor putea programa:

”Nu avem doze suplimentare pentru a face noi deschideri, ne-am dori și toată lumea și-ar dori, toate dozele care vin încercăm să le utilizăm cât mai bine cu putință.”

În schimb, secretarul de stat din Ministerul Sănătății spune că, până în septembrie, se vor vaccina anti-COVID 10 milioane de români:

„Absolut, pot să vă garantez acest lucru. Este un ritm de creștere, noi am făcut toate pregătirile.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: