Confidenţialitate

Anchete ISU Dobrogea, ITM, Parchetul și Rompetrol la Rafinăria Petromidia în urma incendiului de miercuri | AUDIO

La Rafinăria Petromidia sunt mai multe anchete în desfășurare după explozia și uriașul incendiu de miercuri. ISU Dobrogea, ITM, Parchetul și compania Rompetrol vor să afle cauzele deflagrației de la instalația plină cu substanțe periculoase. Iar autoritățile de Mediu fac măsurători pentru a stabili calitatea aerului din zonă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În urma incendiului de la instalația de Hidrocracare, Rompetrol Rafinare va face o analiză internă, anunță compania. Rompetrol precizează că impactul asupra activităților de producție ale rafinariei este unul redus. Cât de gravă a devenit situația acolo, imediat după declanșarea incendiului, spune ISU Dobrogea, prin purtătorul de cuvânt Ana Maria Stoica: „A fost dispusă creșterea capacității operaționale, în total 270 de cadre militare. Misiunea a fost una foarte dificilă și riscată, iar efortul pompierilor militari a fost unul extrem de mare. Echipajele au acționat în schimburi din cauza temperaturilor foarte ridicate”.

Șeful Gărzii Naționale de Mediu: Garda de Mediu încă desfășoară control pentru cauzele deflagrației

Joi dimineață, muncitorii au depresurizat instalația de hidrocrare. Motorina rămasă în conducte s-a scurs în exterior, dar a fost repede neutralizată. S-au făcut și măsurători de Mediu. Norocul a fost că vântul a bătut spre mare, nu spre Năvodari și plajele pline cu turiști, spune șeful Gărzii Naționale de Mediu, Andrei Cârlan: „Împreună cu ISU, Garda de Mediu încă desfășoară control ca să vadă dacă cauzele care au stat la baza deflagrației au fost un management defectuos al obligațiilor din Autorizația Integrată de Mediu, respectiv a planului de acțiune”.

În rafinărie sunt și inspectorii de muncă

Ei audiază muncitorii care s-au autoevacuat și au scăpat in ultima clipă de pericol.

„Evenimentul produs la Petromidia intră în categoria incidentelor periculoase. Putea să fie o tragedie, puteau să fie și persoane, bine că nu sunt. Îl investigăm astfel încât situații similare să nu se mai producă”, a precizat șeful ITM Constanța, Marian Becheanu.

Rămâne de văzut de ce totuși incidentele de aici sunt atât de dese, a concluzionat prefectul de Constanța, Silviu Coșa. Trei asemenea explozii si incendii, unele cu victime omenești, au avut loc, în ultimii ani, la Petromidia.

Sursa foto: Nicușor Bușurică

Citește și: Rafinăria Petromidia: A avut loc un incendiu, fără victime, miercuri. VIDEO