Confidenţialitate

Anchetă la SJU Timișoara. Un cercetător susține că și-a administrat un vaccin pentru COVID-19

Conducerea Spitalului Judeţean Timişoara a anunțat că va începe o anchetă internă după ce un directorul Institutului Oncogen, care se află în subordinea unităţii medicale, a anunţat că a creat un prototip de vaccin împotriva COVID-19, pe care şi l-a şi administrat.

Imunologul Virgil Păunescu a făcut un anunț în acest sens pe Facebook.

Managerul Spitalului Județean Timișoara susține că nu a fost înștiințat oficial despre activitatea cercetătorului.

Raul Pătrașcu este de părere că, în actualul context, anumite abordări trebuie făcute riguros.

Ancheta ar urma să elucideze dacă Virgil Păunescu a respectat procedurile etice.

“Ceea ce și-a administrat dânsul, sau ceea ce clamează că și-a administrat, pentru că trebuie să existe documente care să testa acest fapt, nu se poate numi vaccin și nu poate fi vorba că există un vaccin împotriva coronavirusului la acest moment, deoarece nu au fost parcurși toți pașii necesari. Cel mult, dacă dânsul și-a administrat ceva, poate fi un produs experimental, care poate avea sau nu potențial”, a declarat Raul Pătrașcu pentru Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Am decis să-mi administrez eu primul vaccinul dezvoltat la Oncogen, să fiu eu primul voluntar. Ca urmare pe data de 14 Aprilie m-am vaccinat cu prima doză, iar în data de 28 Aprilie mi-am administrat a doua doză de vaccin”, a anunţat Virgil Păunescu, care reclamă lipsa finanţării pentru cercetarea sa.

Ziarul Libertatea amintește că șeful clinicii OncoGen este un personaj controversat, fiind cel care, în 2009, promitea 5 milioane de doze de vaccin anti AH1N1.