Confidenţialitate

Anchetă în Marea Britanie față de modul în care guvernul a gestionat pandemia

Un grup civic, Covid-19 Bereaved Families for Justice, cere încă din vara trecută o anchetă independentă și urgentă asupra pandemiei. Jo Goodman, cofondator al grupului, a declarat că „învățarea lecțiilor din pandemie este esențială pentru salvarea de vieți, iar familiile îndurerate așteaptă răspunsuri.

La rândul său, un deputatul conservator a solicitat să fie lămurite decesele legate de Covid în centrele rezidențiale.Premierul britanic e de acord cu investigația, însă nu dorește ca ea să înceapă cât timp guvernul încă trebuie să gestioneze criza.

În discursul susținut în parlament, Boris Johnson a declarat că ancheta va începe în primăvara anului viitor, odată ce presiunea va mai scădea, pentru a se evita relocarea unor resurse de la răspunsul la criză.

El nu a precizat însă ce anume va urmări ancheta şi nici cine o va conduce, spunând că pentru asta are nevoie de consultări. Potrivit premierului britanic, decesele și internările din cauza Covid au ajuns la cel mai scăzut nivel din iulie 2020. Peste 18 milioane de britanici au primit ambele doze de vaccin antiCovid  în timp ce 35 de milioane – reprezentând 67% din toți adulții – au primit prima doză.

  • Adriana Sârbu