Confidenţialitate

Dosarul Mineriadei se întoarce la Parchetul Militar. Ancheta va trebui refăcută

Dosarul „Mineriada” se întoarce pe masa procurorilor militari, a stabilit, joi, Înalta Curte de Casație și Justiție. Ancheta va trebui să fie astfel refăcută.

Decizia este definitivă. În acest dosar erau trimiși în judecată, din 2017, Ion Iliescu, Virgil Măgureanu și Petre Roman.

Înalta Curte a menținut hotărârea inițială pronunțată în mai anul trecut, fiind anulate ordinele de punere sub acuzație a inculpaților, dar și toate probele din rechizitoriu.

Soluția judecătorilor a generat atunci un val de nemulțumiri în rândul părților civile din dosar care s-au aflat în sală, care au susținut că  tergiversarea cauzei este o bătaie de joc.

Decizia de atunci, nedefinitivă, a fost atacată atât de către Parchetul General, cât și de către sute de victime și de moștenitori ai acestora. Acum, instanța supremă a respins că nefondate aceste contestaţii.

Dosarul Mineriadei din iunie 1990 a fost trimis în judecată în 2017 și a stat 2 ani în cameră preliminară la instanța supremă.

14 persoane au fost trimise în judecată în acest dosar. Procurorii militari susţineau că există probe potrivit cărora aceştia ar fi organizat şi coordonat direct atacul împotriva populaţiei civile, ceea ce ar fi dus la uciderea prin împuşcare a patru oameni, rănirea prin împuşcare a altor trei, vătămarea integrităţii fizice şi psihice a 1.269 de oameni şi privarea de libertate a altor 1.242.