Confidenţialitate

Anca Jurma: Nu mai am condițiile necesare pentru a continua interimatul la DNA

Folosirea într-un scop injust și denaturarea sensului unei convorbiri private despre activitatea DNA au determinat-o pe Anca Jurma să renunțe la șefia interimară a Direcției.

Într-un mesaj transmis la finalul celor 6 luni de mandat, ea și-a explicat decizia.

Anca Jurma susţine că a acceptat cu greu funcţia de procuror şef interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, într-un moment în care instituţia se afla într-o situaţie dificilă.

Direcția Națională Anticorupție rămâne de astăzi fără șef.

Mandatul de procuror șef interimar al Ancăi Jurma care în ultimele 6 luni, a condus instituția, expiră și nu mai dorește să-I fie prelungit.

La această oră, procurorii anticorupție și procurorul general al României, Augustin Lazăr, discută la sediul DNA despre situația creată.

În această dimineață, Anca Jurma a publicat o scrisoare în care arată că după ce în presă a apărut o convorbire privată între domnia sa și alți colegi, a ajuns la concluzia că nu mai are “condițiile necesare pentru a continua” să îndeplinească această funcție conform viziunii și obiectivelor pe care și le-a propus la instalare.

“Astăzi este ultima zi a mandatului de 6 luni pentru care am fost delegată în funcţia de procuror şef al DNA. Am acceptat cu greu această funcţie interimară, la solicitarea conducerii Ministerului Public, într-un moment în care DNA se afla într-o situaţie dificilă. Urma ca în scurt timp să aibă loc o procedură de desemnare a procurorului şef numit, cu un mandat de trei ani. Din raţiuni care nu au depins de mine, această perioadă s-a prelungit până după încheierea celor 6 luni. În această perioadă mi-am propus să fac tot ce depinde de mine pentru ca DNA să funcţioneze bine, în ciuda climatului ostil la care instituţia a trebuit să facă faţă. Am încercat să asigur o perioadă de echilibru şi de normalitate, folosind metode democratice de conducere”, a transmis Jurma printr-un comunicat remis marţi.

Vă reamintim, ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a propus președintelui României să o numească pe Adina Florea procuror șef al DNA, însă șeful statului a refuzat numirea pe motiv că pe numele acesteia nu exista un aviz de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

„Primul meu obiectiv a fost acela de a face în așa fel încât, din punctul de vedere al funcționării și al organizării interne a DNA, să rezolvăm împreună toate problemele pentru a putea să ne desfășurăm activitatea în condiții bune, conform competențelor legale și puterilor noastre și în limitele resurselor de care dispuneam.

Un obiectiv și mai important a fost acela de a mă asigura, atât cât puteam și cât depindea de mine conform atribuțiilor legale, că dosarele trimise în judecată de DNA privesc fapte penale susținute temeinic de probe și că anchetele respectă normele legale și drepturile fundamentale ale cetățenilor.

Încă din prima zi a mandatului interimar am subliniat că DNA nu are ținte, ci are o competență prevăzută de lege, pe care trebuie să și-o îndeplinească, și anume aceea de a combate corupția la nivel înalt prin mijloace prevăzute de legea penală. Mai mult, am considerat că atâta timp cât există corupție în România, procurorii DNA trebuie să aibă posibilitatea, atât legală cât și de fapt, să instrumenteze dosare, corect și profesionist și fără să fie intimidați.

M-am solidarizat și mă voi solidariza întotdeauna cu foarte mulți colegi care, cu eforturi deosebite, cu onestitate, cu sacrificii personale și făcând față oricăror presiuni, au reușit să probeze fapte grave de corupție, indiferent de rangul sau notorietatea persoanelor implicate, și să aducă înapoi averi furate, să recupereze pagube produse bugetului statului. Datorită lor, sunt mulți oameni în România care sunt convinși că se poate face dreptate, că funcția sau averea cuiva nu sunt suficiente ca să îl protejeze în fața legii, dacă a încălcat-o, și că nu vom lăsa corupția să prolifereze la infinit.

Nu m-am solidarizat și nu mă voi solidariza cu abuzuri în îndeplinirea actului de justiție, indiferent de către cine s-ar comite. Aceste abuzuri nu trebuie să existe, iar dacă există, ele trebuie sancționate. Cred într-o justiție cu mâinile curate” – se arată în comunicatul de presă.