Analiza rezultatelor alegerilor locale

Pe principiu modelului de succes al PSD cu însuși președintele Dragnea condamnat definitiv, dar câștigător cu partidul în alegerile de duminica trecută, un “ciudat” curent de opinie se răspândește printre politicieni, dar și în opinia publică.

Dacă alegătorii votează corupți cu două mâini, de ce ar trebui partidele să țină cont de integritate, să îi dea mai în spate pe baronii cercetați sau condamnați de DNA? 

Cum este posibil ca astfel de oameni să candideze, dar să-i mai și voteze lumea? 

Cel mai titrat caz din aceste zile este cel al primarului orașului Beiuș, din județul Bihor, un fost liberal care a candidat ca independent și a câștigat alegerile. Era trimis în judecată din 2013 și a primit sentința definitivă la doi ani cu suspendare, vineri, înainte de alegeri.

Asta înseamnă că mandatul său se anulează, iar la Beiuș se vor organiza noi alegeri. Întrebarea este de ce l-a votat lumea. Ca să îi arate că în ochii lor e nevinovat, chiar dacă a păcălit statul și a luat bani pentru o firmă care n-a făcut niciodată ceea ce trebuia să facă?

La Vâlcea, unde Mircia Gutău, tot un liberal metamorfozat în independent, a câștigat deși a fost prins de două ori și condamnat pentru fapte de corupție.

Cunoașteți cazurile de la Baia Mare, cu un primar prins în flagrant, cu șpaga în mână chiar în campania electorală, sau ale celor de la Craiova, Brașov, chiar la unele sectoare din București unde alegătorii riscă de asemenea să fie rechemați la urne pentru că primarii lor sunt cercetați și e posibil să nu își încheie pe funcții mandatele.

Este sau nu DNA adevăratul înfrânt al alegerilor?