Analiză: Impactul Brexit asupra economiei românești este marginal. Marea Britanie, al nouălea partener comercial al țării

Procesul de ieșire al Marii Britanii din UE va afecta marginal economia românească, în contextul în care Regatul Unit este al nouălea partener comercial al României.

Totodată, UK ocupa ultimul loc în clasamentul celor mai mari 10 investitori străini direcți în România în 2018, potrivit unei analize KeysFin.

„Legăturile comerciale relativ reduse cu Marea Britanie poziționează România printre cele mai protejate economii europene de efectele directe ale Brexit-ului, impactul direct pe plan local fiind marginal”, spune Roxana Popescu, managing director al KeysFin.

Primele trei companii cu acționariat direct, majoritar britanic din România, în funcție de cifra de afaceri, fac parte din industria prelucrătoare și sunt: Ursus Breweries SA (1,8 miliarde de lei), Adient Automotive România SRL (1,2 miliarde de lei) și CRH Ciment România SA (974 milioane de lei).

Marea Britanie ocupă ultimul loc în clasamentul celor mai mari 10 investitori străini direcți în România, în 2018. De altfel, în ultimii 10 ani Marea Britanie a oscilat între locurile 16 (2009) și 10 (în 2014 și 2018) în topul celor mai mari investitori străini din România.

Principalele sectoare în care investesc britanicii, în funcție de cifra de afaceri, sunt: industria prelucrătoare (10,2 miliarde de lei, reprezentând 51% din total), comerț (3,9 miliarde de lei și 20% din total) și IT&C (2,3 miliarde de lei, cu 11% din total).

Cu toate acestea, o accentuare a tensiunilor dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană sau o înrăutățire a condițiilor din piețele financiare internaționale s-ar transmite la nivelul economiei locale destul de rapid din cauza principalelor dezechilibre macroeconomice pe care România le înregistrează deja, spre deosebire de celelalte state din regiune: deficitul bugetar și cel comercial care afectează semnificativ capacitatea de finanțare internă și externă a economiei locale.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS