Analiză Europa FM. Cum astupă primarii „golurile” din bugetele locale: inventează taxe sau le majorează pe cele existente

Primarii inventează taxe – în cazul în care nu au propus deja majorarea taxelor existente. Iată cum s-au gândit să astupe „golurile” din bugetele locale. Edilii se plâng că, odată redus impozitul pe venit de la 1 ianuarie, și cota lor din acest impozit va fi mai mică. Drept urmare, s-au declarat revoltați de modificările făcute de Guvern în Codul Fiscal.

Primarul din Focșani, spre exemplu, vrea să introducă o „taxă de habitat”, iar primarul din Botoșani anunță o creștere de 18% a impozitelor locale.  Noi taxe sunt propuse pentru Craiova – iar proiectul de află în dezbatere publică.

Bugetele primăriilor au fost afectate din vară încoace și de faptul că Guvernul a dat liber la majorările de salarii în administrația locală. Evident, despre influența negativă asupra bugetelor locale provocată de creșterile de salarii, edilii nu spun mai nimic.

Ciprian Ioana:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Focșaniul și taxa pe habitat

Locuitorii orașului Foșcani ar putea plăti, începând de anul viitor, o … taxă de habitat.

Primarul Cristi Misăilă propune ca persoanele fizice să scoată din buzunar 6 lei pe lună, iar patronii câte 10 lei pentru fiecare angajat.

Edilul promite că, din acești bani, va moderniza, iluminatul public și va păstra orașul curat.  Recent, primarul Cristi Misăilă a golit pe stradă o pungă cu semințe pentru a demonstra cât de greu se face curățenie pe străzi.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Craiova, taxe noi & ieftinirea căsătoriei

La Craiova ar putea apărea taxe noi, potrivit unui proiect aflat încă în dezbatere publică.  Locuitorii orașului ar putea scoate din buzunar 150 lei/oră pentru folosirea cu timp parţial a caselor memoriale sau a monumentelor istorice.

Se propune și introducerea unei taxe de urgență – între 50 și 500 de lei – care va fi cerută celor care vor să obțină mai repede unele documente.

Primăria Craiova va reduce, însă, taxa de oficierea a căsătoriei – de la 1.500 de lei la 850 de lei.

 

Botoșani, creșterea taxelor locale

În Botoșani, primarul Cătălin Flutur vrea să crească taxele și impozitele cu 18 la sută de anul viitor. Edilul invocă recentele modificări ale Codului Fiscal care ar sărăci bugetele locale:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS