Analiză: Consumul de carne crește, dar producția internă e în stagnare

Consumul intern de carne a înregistrat o tendință ascendentă în ultimii ani, evoluție susținută de majorarea veniturilor populației (în contextul ameliorării climatului din piața forței de muncă) și de reducerea cotei TVA la alimente și servicii de alimentație de la 1 iunie 2015.

Conform estimărilor econometrice elaborate, consumul intern de carne s-a situat peste nivelul potențial începând cu anul 2016 și a înregistrat un nivel record de 1,44 milioane tone în 2018.

Această evoluție a fost determinată de creșterea semnificativă a consumului de carne pe locuitor (spre nivelul record de 73,8 kilograme în 2018), factor care a contrabalansat tendința de scădere a populației (spre nivelul minim din anii 1960). În prezent carnea de porc și carnea de pasăre contribuie cu aproximativ 90% la consumul intern de carne.

Pe de altă parte, producția internă de carne s-a consolidat în ultimii ani în apropiere de nivelul de 1,5 milioane tone (greutate în viu), maximul din anul 2007.

Se evidențiază creșterea producției interne de carne de pasăre (peste 40% din total) spre cel mai ridicat nivel de la începutul anilor 1990 (0,63 milioane tone greutate în viu în 2018).

De asemenea, producția de carne de ovine și caprine a consemnat o ușoară ameliorare în ultimii ani.

Pe de altă parte, producția internă de carne de bovine și producția de carne de porcine au înregistrat o tendință descendentă în ultimii ani.

Creșterea semnificativă a consumului de carne și consolidarea producției interne au determinat intensificarea deficitului balanței comerciale cu carne, spre un nivel record de peste 700 milioane euro în 2019, aspect evidențiat în ultimul grafic din partea dreaptă.

Analiza apreciază că pe termen mediu investițiie în zootehnie vor crește, într-o evoluție susținută de potențialul pieței interne, perspectiva echilibrării balanței comerciale, premisele de persistență a costurilor reale de finanțare la un nivel redus și continuarea procesului de convergență economică europeană.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS