Confidenţialitate

Analiză BT: Avansul economiei mondiale încetinește

Economia mondială a crescut pentru a treia lună consecutiv în septembrie, dar cu un ritm în decelerare, pe fondul deteriorării climatului din sfera serviciilor, în contextul persistenței pandemiei, arată o analiză a Băncii Transilvania, care citează indicatorii PMI.

Markit Economics a publicat luni dinamica indicatorilor PMI (Purchasing Managers’ Index) din industria prelucrătoare și sectorul de servicii din economia mondială în septembrie și primele nouă luni din 2020. Estimați împreună cu JPMorgan acești indicatori reflectă dinamica comenzilor noi, producției, locurilor de muncă și prețurilor în principalele ramuri ale economiei, cu mențiunea că pragul de 50 puncte separă creșterea de scădere.

Se evidențiază majorarea indicatorului PMI din sfera industriei prelucrătoare, cu un ritm lunar de 0,5 puncte la 52,3 puncte, cel mai ridicat nivel din luna august 2018.

Creșterea comenzilor noi (cu cel mai bun ritm din semestrul 1 2018), ameliorarea componentei perspective de evoluție pentru următoarele 12 luni (la maximul din mai 2018) și accelerarea înregistrată de bunurile de capital sunt factori care exprimă intrarea industriei prelucrătoare în ciclul post-pandemie.

Acest proces este susținut de redinamizarea comerțului internațional (după eliminarea graduală a restricțiilor introduse pentru contracararea crizei sanitare) și de resimțirea mix-ului relaxat fără precedent de politici economice în implementare în principalele blocuri economice ale lumii (SUA, China și Zona Euro).

Analiza pe regiuni evidențiază accelerarea industriei prelucrătoare în Zona Euro (principalul partener economic al României) cu cel mai bun ritm din august 2018, precum și creșterea robustă din SUA și China (primele două economii ale lumii).

Pe de altă parte, sectorul de servicii a crescut pentru a treia lună consecutiv în septembrie, dar cu un ritm în decelerare: indicatorul PMI în scădere cu 0,4 puncte lună/lună la 51,6 puncte.

Această dinamică a fost determinată de intensificarea ritmului de scădere pentru comenzile noi de export și de deteriorarea componentei perspective de evoluție pentru următoarele 12 luni, pe fondul persistenței pandemiei.

Pe de altă parte, companiile din sectorul de servicii au continuat să creeze locuri de muncă pentru a doua lună consecutiv în septembrie.

Analiza pe ramuri evidențiază creșterea înregistrată de serviciile de afaceri și serviciile financiare, parțial contrabalansată de declinul serviciilor de consum (determinat de continuarea crizei sanitare).

Din perspectiva analizei pe regiuni se evidențiază creșterea serviciilor din SUA, Germania și Marea Britanie în luna septembrie.

Pe de altă parte, în Japonia sectorul serviciilor a scăzut pentru a opta lună consecutiv în septembrie.

Prin urmare, indicatorul PMI Compozit s-a diminuat cu un ritm lunar de 0,3 puncte la 52,1 puncte în septembrie.

Ameliorarea comenzilor noi, spre maximul din semestrul I 2018, la care a contribuit și revenirea pe creștere a comenzilor de export, exprimă premise favorabile pentru economia mondială pe termen scurt.

Totodată, revenirea pe creștere a componentei locuri de muncă (pentru prima oară în ultimele opt luni) confirmă intrarea economiei în ciclul post-pandemie.

Din perspectiva analizei pe țări se evidențiază creșterea economică din SUA, Germania, Marea Britanie, Italia, Brazilia, Rusia, Australia și Kazahstan.

Pe de altă parte, economiile Japoniei, Franței, Spaniei și Irlandei s-au ajustat în septembrie, conform indicatorului PMI Compozit.

Astfel, în T3 economia mondială a crescut cu cel mai bun ritm din T1 2019, conform indicatorului PMI Compozit.

Din perspectiva analizei an/an indicatorul PMI Compozit a crescut în T3 după opt trimestre de ajustare.

Evoluția a fost determinată de creșterea indicatorului PMI din sfera industriei prelucrătoare (motorul economiei mondiale), confirmându-se intrarea în ciclul post-pandemie.

Conform prognozelor Fondului Monetar Internațional (FMI) economia mondială s-ar putea ajusta cu 4.9% an/an în 2020, o redinamizare la 5.4% an/an fiind prognozată pentru 2021. PIB-ul țărilor dezvoltate s-ar putea diminua cu 8% an/an în 2020, dar o redinamizare la 4.8% an/an este previzionată pentru 2021. Pentru statele emergente și în dezvoltare FMI prognozează declinul PIB-ului cu 3% an/an în 2020, urmat de creștere cu 5.9% an/an în 2021.