Confidenţialitate

Analistul Armand Goșu: Putin a înțeles că Dodon nu-l ajută cu nimic | VIDEO

Conf. Univ. Dr. Armand Goșu, analist al spațiului ex-sovietic, a discutat la Piața Victoriei, cu Ioana Ene Dogioiu, pe Europa FM, despre alegerile prezidențale din Republica Moldova.

După primul tur, Maia Sandu a obținut mai multe voturi decât Igor Dodon, actualul președinte, spre surprinderea multora.

În acest context, se poate spune că Rusia a abandonat Moldova, pentru a se concentra pe Belarus?

„Mi s-a părut că Putin și elita de la Moscova mai degrabă își fabrică o scuză pentru pierderea lui Dodon. E pierdere doar de imagine. (…) De vreme de Dodon n-a livrat nimic, cred că Putin a înțeles că nu are ce să facă cu Dodon. (…) Eu cred că Putin preferă o variantă hibridă, cu un guvern instabil, cu oameni politci pro-est pro-vest, cu un președinte care poate să deschidă niște uși la Bruxelles”, susține Armand Goșu.

Pe de altă parte, analistul spune că foarte puțini moldoveni din România au participat la alegerile prezidențiale, ceea ce este de neînțeles:

„Aici au votat doar 12.000 cetățeni moldoveni, în Italia au fost 46.000. Sunt multe secții în România, dar nu înțeleg de ce atât de puțini moldoveni participă la aceste alegeri.”

Dacă va pierde alegerile prezidențiale, Dodon ar trebui să forțeze organizarea de alegeri anticipate, este de părere Armand Goșu:

„Dacă își vede interesul, ar trebui să forțeze și el alegeri anticipate. Se reconfirmă pe el drept lider al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, face lista de deputați cum dorește și se reconfirmă drept liderul celui mai mare partid parlamentar din Republica Moldova.”

La finalul emisiunii, analistul a susținut că alegerea Maiei Sandu în fruntea Republicii Moldova ar putea însemna începutul schimbării pentru țara vecină:

„Ar putea să fie începutul procesului de desprindere a Republicii Moldova din spațiul ex-sovietic”.

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: