ANAF îi răspunde șefei DNA: Sumele de confiscat sunt de 150 de milioane de euro, nu de 300 de milioane

După ce șefa DNA a acuzat Fiscul că nu reușește să recupereze prejudiciile din dosarele instrumentate de procurorii anticorupție, reprezentanții ANAF îi dau replica. Sumele de confiscat sunt de doar 150 de milioane de euro, nu de 300 de milioane – așa cum a declarat Laura Codruța Koveși într-o emisiune TV.

Din această sumă de 150 de milioane de euro, peste jumătate NU poate fi recuperată, se precizează în comunicatul ANAF.

Într-o emisiune TV, șefa Direcției Anticorupție a declarat că ANAF-ul nu a recuperat niciun leu din cele 310 milioane de euro din dosarele instrumentate de procurorii DNA, în ultimele opt luni.

De cealaltă parte, ANAF o contrazice pe Laura Codruţa Kovesi. Instituția precizează că valoarea prejudiciilor ce provin din dosare pentru care au fost comunicate sentințe judecătorești definitive în 2014 este de 150 milioane de euro. Dintre acestea, subliniază ANAF, se remarcă cazul ICA; ANAF arată că a valorificat deja un imobil, recuperând circa 300.000 de euro; pentru celelalte bunuri, “activitatea de evaluare și valorificare este în desfășurare”.

Totodată, Fiscul precizează că 53,6% din totalul prejudiciilor trimise spre executare sunt nerecuperabile din motive independente. De exemplu, pentru un numar de 63 de sentinţe judecătoreşti prin care s-au stabilit prejudicii în valoare de aproape 600 de milioane de lei sunt în curs formalităţile legale de partaj.

În plus, instituţia susţine că gradul de încărcare al ANAF în ce privește activitatea de recuperare a arieratelor și a altor sume datorate bugetului este extrem de mare, iar angajații nu fac față.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS