Confidenţialitate

Birchall: Decizia CEDO este rușinoasă pentru țara noastră | AUDIO

Fost ministru al Justiției, Ana Birchall consideră că decizia victoria Laurei Kovesi la CEDO este rușinoasă pentru țara noastră și că toți judecătorii Curții Constituționale, care au votat decizia din urmă cu 2 ani trebuie, să își dea demisia.

”Este și un cartonaș roșu devastator pentru președintele CCR, domnul Valer Dorneanu și judecătorii care au votat și au susținut această decizie care ține mai degrabă de jocuri politice și nicidecum de lege și Constituție. Susțin ca toți cei care au susținut și au votat pentru această decizie, în frunte cu domnul Valer Dorneanu, care a fost și raportor, Varga, Pivniceru, să își dea demisia de onoare. Aceeași decizie este o palmă foarte grea și pentru fostul ministru al Justiției, domnul Tudorel Toader, care a mai fost și judecător CCR peste 10 ani”, spune Ana Birchall la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului i-a dat dreptate Laurei Kovesi, marți, în procesul intentat de aceasta după destituirea de la șefia Direcției Anticorupție.

Actualul șef al Parchetului European a fost demis din fruntea DNA, la 9 iulie 2018, la presiunea guvernării PSD-ALDE și a unei decizii a Curții Constituționale.

Șeful statului a fost nevoit să semneze decretul revocării la acel moment, deși Klaus Iohannis își exprimase anterior susținerea față de Laura Kovesi.

În plângerea la CEDO, aceasta a susținut că a fost eliberată din funcție din cauză că și-a exprimat liber opinia, în mod public, față de reformele legislației penale inițiate de guvernarea de atunci și care, în opinia sa, au afectat sistemul judiciar.

În plus, a spus Laura Kovesi, decizia CCR nu a putut fi contestată.

CEDO a concluzionat că s-a încălcat, astfel, accesul la justiție.

În proces, Laura Kovesi nu a cerut despăgubiri din partea statului român.

După revocare, fosta șefă DNA s-a înscris în cursa pentru conducerea primului parchet european, competiție pe care a câștigat-o în septembrie 2019.