Confidenţialitate

Amplă mobilizare în structurile MAI pentru minivacanța de Rusalii

Peste 20.000 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră, alături de efective ale altor structuri operative ale Ministerului de Interne și peste 2.200 polițiști locali vor fi de serviciu în minivacanța de Rusalii, anunță autoritățile.

Potrivit MAI, în intervalul 5 – 8 iunie, vor fi mobilizați, zilnic, aproximativ 21.000 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră, alături de efective ale altor structuri operative ale MAI și peste 2.200 polițiști locali.

Astfel, pentru prevenirea și combaterea infracționalității, aplanarea stărilor conflictuale și asigurarea intervenției operative la solicitările cetățenilor, vor acționa, zilnic, peste 11.000 de polițiști, cu aproximativ 4.700 de mijloace de intervenție. În zonele aglomerate, unde există riscul producerii de fapte antisociale, vor fi luate măsuri suplimentare, în funcție de situație.

O prioritate pentru angajații MAI o reprezintă creșterea gradului de siguranță a traficului rutier, prin prevenirea accidentelor și asigurarea fluidizării circulației, în special pe traseele spre destinațiile turistice din zona montană sau de pe litoral.

Aproximativ 1.700 de polițiști rutieri vor supraveghea traficul pe autostrăzi și pe principalele drumuri naționale. Aceștia vor acționa, în medie, cu peste 330 de aparate radar și vor beneficia de sprijin aerian din partea aeronavelor Inspectoratului General de Aviație.

În fiecare zi, aproximativ 5.200 de jandarmi se vor afla zilnic în teren, pentru a asigura măsurile de ordine și siguranță publică, în special în zonele în care este așteptat un număr mare de persoane, precum stațiunile turistice.

MAI recomandă amatorilor de drumeții montane să se echipeze corespunzător și să nu se aventureze pe trasee nemarcate. În sprijinul lor, peste 180 de jandarmi montani vor fi prezenți pe traseele turistice.

Pentru un răspuns rapid în situații de urgență, inclusiv în cele care privesc cazurile de prim-ajutor medical, în această perioadă, vor fi mobilizați, zilnic, peste 3.400 de pompieri militari și paramedici, cu 1.138 de mijloace tehnice.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei de stat, acesta va fi gestionat de peste 4.300 polițiști de frontieră. Infrastructura punctelor de trecere a frontierei va fi folosită la maxim, în funcție de necesități, astfel încât controlul persoanelor, al documentelor și al mijloacelor auto să se realizeze într-un timp cât mai scurt.

Reprezentanții MAI le recomandă celor care intenționează să tranziteze granițele țării în această perioadă să consulte aplicația Trafic online de pe site-ul Poliției de Frontieră, pentru a se informa despre timpul mediu de așteptare în fiecare punct de trecere a frontierei și pentru a-și adapta traseul în funcție de acesta.

De asemenea, MAI recomandă păstrarea distanțării sociale pentru desfășurarea unor activități, precum și purtarea măștilor de protecție în toate spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun.