Amnistia fiscala – aproximativ 200.000 de pensionari trebuie sa primeasca bani de la stat

Mai exact, e vorba de acei vârstnici de la care statul a apucat să recupereze sumele acordate greșit din vina funcționarilor – bani care, totuși, li se cuvin, după cum a decis Guvernul în vară.

Aproximativ 200 de mii de pensionari trebuie să primească bani de la stat începând cu anul 2015 – în baza legii amnistiei fiscale.

Banii vor fi însă alocați numai dacă pensionarii urmează o anumită procedură, potrivit prevederilor publicate în Monitorul Oficial.

Pe de o parte, amnistia fiscală aprobată în luna august de Guvern prevede că pensionarii care au încasat bani în plus din vina funcționarilor vor fi scutiți de la plata acestor sume către stat.

Mai există însă o categorie de vârstnici de la care statul a apucat să recupereze sumele – înainte de a aproba legea privind amnistia.

Acestora li se vor restitui banii- însă numai în baza unei solicitări.

Potrivit normelor publicate în Monitorul Oficial, aceștia trebuie să se prezinte la casele de pensii pentru a face o cerere, iar după cel mult 3 luni de la data depunerii cererii, vor primi prima tranșă din bani.

Noile reguli stabilesc că sumele încasate necuvenit de pensionari, dar recuperate între timp de stat, vor fi acordate eșalonat, în plăți anuale egale, între 2015 și 2019.

Prima tranșă ar urma să fie acordată la începutul anului viitor, iar celelalte 4 în luna octombrie a fiecărui an.