Confidenţialitate

Amnesty International cere eliberarea directoarei organizaţiei din Turcia

Secretarul General al Amnesty International, Salil Shetty, a cerut joi dimineaţă eliberarea imediată a directoarei filialei organizaţiei nonguvernamentale din Turcia, Idil Eser. Autorităţile turce au reţinut în timpul nopţii 12 persoane la un workshop despre securitate digitală şi managementul informaţiei de pe insula Buyukada, situată în apropiere de metropola Istanbul.

Printre cele 12 persoane reţinute de autorităţile turce se numără şapte activişti pentru drepturile omului, doi traineri internaţionali – un german şi un suedez, precum şi directoarea Amnesty Turcia.

”Suntem profund tulburaţi şi şocaţi că o parte din luptătorii pentru drepturile omului au fost reţinuţi atât de evident şi fără nicio cauză în Turcia, inclusiv directoarea Amnesty International Turkey. Acesta este un abuz de putere grotesc şi atrage atenţia asupra situaţiei precare întâmpinată de activiştii pentru drepturile omului în această ţară. Atât Idil Eser, precum şi cei reţinuţi alături de ea, trebuie să fie eliberaţi imediat şi necondiţionat”, se arată într-un mesaj semnat de Shetty.

De asemenea, organizaţia nonguvernamentală a lansat critici dure la adresa liderilor care se reunesc la summitul G20 de la Hamburg, deşi au ignorat în ultimii ani distrugerea drepturilor omului din Turcia.

”Cu Erdogan în mijlocul liderilor, acesta ar fi un moment bun de a vorbi cu fermitate şi de a cere eliberarea tuturor luptătorilor pentru drepturile omului, care sunt în spatele gratiilor”, a completat directoarea Amnesty International.

Autorităţile turce nu au transmis informaţii despre unde sunt activiştii pentru drepturile omului, reţinuţi pe insula Buyukada.

De asemenea, activiştii pentru drepturile omului nu au avut acces la proprii avocaţi şi nu au putut să contacteze niciun membru al familiei, întrucât poliţia poate să facă asta pentru un termen de 24 de ore în Turcia.