Confidenţialitate

Americanii își mențin trupele în Afghanistan

Americanii s-au răzgândit: nu-și mai retrag trupele din Afghanistan în 2016, așa cum stabiliseră inițial.

Președintele Barack Obama vrea să mențină 5.500 de militari și în 2017, lăsând astfel conflictul armat din zonă pe mâinile succesorului său.

Inițial, liderul de la Casa Alba plănuia să retragă toate trupele cu excepţia unei prezenţe militare cu baza la ambasada din Kabul.

Surse citate de presa internațională susțin că decizia ar avea legătura cu prezența militară a Rusiei în zonă.

 

În prezent, în Afghanistan se află 9.800 de militari americani care, potrivit planurilor inițiale, ar fi urmat să fie retrași treptat până spre sfârșitul anului viitor.

Astfel, în 2017 ar fi urmat să fie menținută doar o mică forță de la ambasada americana din Kabul.

Liderul american a decis însă să-și schimbe această strategie, astfel că în 2017 pe teritoriul Afghanistan vor mai fi păstrați 5.500 de militari, localizați în 4 baze americane: Kabul, Bagram, Jalalabad și Kandahar.

Trupele americane vor continua să instruiasca și să consilieze forțele afgane și se vor asigura că teroriștii Al-Qaeda nu mai reprezintă o amenințare la securitatea Statelor Unite.

Presa internațională notează că este pentru prima dată când președintele american face o concesie planului cu care a câștigat alegerile prezidentiale.

Atitudinea pacifistă a lui Barack Obama a fost criticată deseori de republicani, dar și de mai mulți aliați.

Romania este unul dintre statele NATO care au participat cu forță militară în Afghanistan.   N-ar fi exclus cA americanii să ceară sprijin, din nou, țărilor NATO pentru operațiunile din Afghanistan.