Amenzi pentru tăieri ilegale de copaci

Garda Forestieră Ploiești a dat amenzi în valoare de 12.000 de lei pentru tăieri ilegale de arbori pe o suprafață de circa 1.000 de hectare, în zona Vidraru-Făgăraș, în bazinul râului Cumpăna.

De-asemenea, în cauză va fi deschis un dosar penal.

Sancțiunile au fost acordate Ocolului Silvic Codrii Verzi și unei firme care a realizat tăierile ilegale.

Verificările s-au făcut în urma unei sesizări prin aplicația www.salvezpadurea.ro, sesizare făcută de un voluntar Greenpeace.

Echipa Greenpeace România atrage atenția că, în teren, tăierile ilegale afectează suprafețe mari și produc inclusiv distrugerea ultimelor păduri virgine ale Europei.

Greenpeace România a organizat anul trecut o tabără timp de o lună în aceeași zonă a lacului Vidraru, unde, alături de voluntari din 14 țări, a documentat distrugerea a 38,3% din pădurile virgine din bazinele râurilor Cumpăna și Cumpănița.

În ultimii zece ani, doar în aceste două văi care înainte adăposteau 2.575 hectare de păduri virgine, au fost distruse 985 de hectare.

Pentru 845 de hectare de păduri virgine din Munții Făgăraș Greenpeace România a realizat studii pentru includerea în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine.

Greenpeace cere în continuare Ministrului Apelor și Pădurilor din România să aplice de urgență moratoriul instituit prin lege asupra oricărei forme de intervenție în pădurile care încă se pot califica pentru a fi incluse în Catalog.

„Eforturile din teren ale Gărzilor Forestiere și ale tuturor instituțiilor de control, dar și acelea ale voluntarilor pentru protejarea pădurilor trebuie susținute de o legislație eficientă. Astăzi se dezbate în comisiile parlamentare legea privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice”, adaugă Valentin Sălăgeanu, coordonatorul campaniei de păduri și biodiversitate în cadrul Greenpeace România, într-un comunicat de presă.

Până acum 3.700 de persoane au trimis un mesaj prin care le cerem să pedepsească în continuare aspru tăierile ilegale.

Pentru a ne proteja pădurile este foarte important ca fiecare dintre noi să contribuie și să se implice, fie prin semnalarea unor tăieri de arbori suspecte de a fi ilegale pe www.salvezpadurea.ro, fie prin folosirea aplicației pentru mobil Inspectorul Pădurii.

Platforma www.salvezpadurea.ro conține un ghid pentru identificarea posibilelor tăieri ilegale și un formular simplu de completat pentru trimiterea de sesizări. Echipa Greenpeace România se asigură că acestea ajung la autoritățile relevante și că sunt soluționate.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS