Amenzi pe piața contoarelor electrice după o investigație care a durat doi ani de zile

Şase companii au fost sancționate de Consiliul Concurenţei cu 73 de milioane de lei – circa 15,8 milioane de euro.

Companiile s-ar fi înțeles între ele cum să participe la licitații  și să câştige contracte de furnizare de echipamente cu eforturi minime și încasări mari.

Investigația a vizat perioada noiembrie 2008 – septembrie 2015.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței a explicat la Europa FM cum a funcționat acest sistem și cum au devenit consumatorii buni de plata.

„Vorbim de licitații organizate de firme care sunt monopoluri. Fiecare distribuitor de energie are o bucată de țară, câștigată la licitație și întreține rețelele de distribuție, de energie electrică. Faptul că aceste firme au plătit niște prețuri umflate, ajunge să se răsfrângă asupra clienților lor. Din moment ce s-a făcut o licitație, nimeni nu avea vreun motiv să suspecteze că licitația nu e în regulă, autoritatea de reglementare în domeniu a avizat acele oprațiuni și în felul acesta costurile au fost transmise spre consumatori”, declară Bogdan Chirițoiu.

Un aspect inedit apărut după această investigație încheiată cu amenzi este cum ar putea să își recupreze pagubele consumatorii de rând care au plătit facturi mărite.

Președintele Consiliul Concurenţei, Bogdan Chirițiu spune că este o situație „în premieră” și vor începe discuții cu Autoritatea Națională de reglementare în Energie pentru a găsi soluții

Companiile sancționate trebuie să plătească amenzile din momentul în care sunt informate sau pot contesta deciziile în instanță.

De altfel, societatea Electrica, aflată între firmele amendate a anunțat că va începe un demers în instanță.

Sursă foto: Facebook
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS