Amenzi de peste 135.000 de lei în urma controalelor în industria agroalimentară

Agenţi economici din 27 de judeţe au fost amendaţi de către reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) cu 135.700 de lei, după un control care a vizat sectorul produselor alimentare de origine nonanimală.

În luna octombrie, direcţiile judeţene au desfăşurat 8.892 de controale în unităţile din industria agroalimentară care desfăşoară activităţi în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare, a băuturilor alcoolice, dar şi a celor de depozitare a produselor alimentare, a seminţelor, legumelor şi fructelor.

Controalele au vizat aspecte privind calitatea spaţiilor de depozitare a produselor alimentare, manipularea, prelucrarea şi depozitarea acestora, controlul dăunătorilor, documentele prevăzute de legislaţie, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţilor.

Ca urmare a neregulilor constatate, au fost acordate 68 de avertismente precum şi 81 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 135.700 lei.

Inspectorii au găsit condiţii necorespunzătoare la etichetarea produselor alimentare, care nu asigurau o lizibilitate a celor menționate.

De asemenea, în cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise ale pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă.

Cel mai mare cuantum al sancţiunilor, în valoare de 15.700 de lei, s-a înregistrat în judeţul Cluj.

Amenzi în valoare de peste 13.000 s-au aplicat în judeţele Hunedoara şi Olt, pentru manipularea şi depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS