Confidenţialitate

Amenințați fățiș de Liviu Dragnea, magistrații cer CSM să le apere independența

 Procurorii din Cadrul Consiliului Superior al Magistraturii cer Inspecției Judiciare să verifice dacă amenințările formulate de Liviu Dragnea împotriva magistraților din Parchetul General pot afecta independența sistemului judiciar.

Duminică seara, liderul PSD a spus că – dacă vor exista procurori care vor investiga plângerea PNL depusă împotriva sa și a Vioricăi Dăncilă -, ei riscă să plătească greu.

Secția pentru procurori a CSM a anunțat că, în urma afirmațiilor făcute în spațiul public de președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea,  a solicitat Inspecției Judiciare să facă mai multe verificări.

Magistrații vor ca inspectorii să spună dacă amenințările lui Liviu Dragnea pot afecta independența sistemului judiciar, explică purtătorul de cuvânt al CSM, Doinița Mihalcea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Reacția CSM vine după ce Asociația “Forumul Judecătorilor din România” a cerut Consiliului să apere independența magistraților.

Este necesară intervenția neîntârziată a Consiliului Superior al Magistraturii, în calitate de garant al independenței justiției, pentru a stopa atacurile fără precedent la adresa judecătorilor și procurorilor”, arată Forumul Judecătorilor într-un comunicat.

Magistrații precizează că atacurile vin din partea unor persoane aflate în diverse proceduri judiciare penale, iar apelul la încetarea aşa-ziselor „abuzuri” reprezintă o formă de presiune asupra magistraţilor care au în lucru dosare penale, chiar în etapa deliberării, ceea ce constituie un precedent extrem de periculos, care nu poate rămâne nesancţionat.

După declarațiile de la mitingul de sâmbătă, Liviu Dragnea a întărit la postul Antena 3 amenințările la adresa procurorilor care instrumentează plângerea PNL împotriva șefei Guvernului și a sa.

Magistrații consideră că astfel de atacuri sunt nepermise și că ele reprezintă un derapaj extrem de grav de la principiile democraţiei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.