Confidenţialitate

Amendament USR: Certificat COVID pentru toți angajații, atât de la stat, cât și de la privat | AUDIO

Certificat verde pentru toți angajații, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat – așa propune USR, într-un amendament adus proiectului care urmează să primească vot final în Camera Deputaților. Când se va întâmpla acest lucru, nu știe nimeni încă. Până vineri, toate partidele parlamentare pot veni cu amendamente.

Proiectul inițial depus la Parlament prevedea obligativitatea certificatului verde doar pentru angajații din sănătate, centre rezidențiale și structuri ale Ministerului de Interne. Pentru a nu exista discriminare, USR vrea ca acest certificat să fie obligatoriu pentru toți angajații de la stat și din privat – a spus la Europa FM, fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă.

„Aici am pornit și de la argumentele pe care le-au adus atât parlamentarii, cât și reprezentanții sindicatelor legate de un posibil sentiment de discriminare pe care l-ar simți anumite categorii profesionale dacă ar fi singurele vizate de obligativitatea acestui certificat verde. Această extindere asigură o siguranță mai mare la locul de muncă pentru angajați și pentru persoanele cu care angajații vin în contact, dar asigură și o aplicare uniformă pentru toate categoriile de angajați din țară”, a spus Ioana Mihăilă la Europa FM.

Potrivit amendamentului USR, angajații vor avea la dispoziție 60 de zile de la intrarea legii în vigoare să se vaccineze. În tot acest timp, statul va suporta costul testării pentru SARS-CoV-2. Cine refuză vaccinarea va plăti pentru testarea periodică și dacă nu e de acord cu plata acestor testări i se va suspenda contractul de muncă.

„Am vrut să oferim acces gratuit la testare pentru angajații care aleg să se vaccineze și această testare să fie asigurată timp de 60 de zile”, a mai spus Ioana Mihăilă la Europa FM.

Contactați de Europa FM, reprezentanții PSD în comisia de sănătate a Camerei Deputaților au spus că încă lucrează la amendamente, dar că, în principiu sunt de acord cu ideea certificatului verde pentru toți angajații, cu mențiunea că ar trebui să li se ofere oamenilor posibilitatea să se testeze.

De altfel, după ce PSD a votat împotriva proiectului de la Senat, președintele social-democraților Marcel Ciolacu spunea recent că este necesar certificatul verde.

„Cred că certificatul verde în contextul european este o prioritate și pentru români”, a spus Marcel Ciolacu.

Social-democrații propuneau recent ca pentru angajații nevaccinați, atât de la stat, cât și din privat, statul să suporte costurile pentru un test PCR făcut lunar.

Forma finală a proiectului va fi decisă însă în plenul Camerei Deputaților.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: 405 decese în ultimele 24 de ore și peste 1800 de pacienți la ATI

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.