Confidenţialitate

AmCham România solicită amânarea termenelor de depunere a declarațiilor financiare și fiscale

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) solicită Ministerului Finanţelor amânarea termenelor de depunere a raportărilor financiare şi fiscale.

„Depunerile generează aglomerări la sediile administraţiei fiscale, iar, în sprijinul măsurilor preventive adoptate deja pentru limitarea epidemiei COVID-19 şi pentru respectarea recomandărilor de a implementa măsuri suplimentare pentru evitarea aglomerărilor  sau interacţiunilor umane, considerăm că se impune o ajustare a calendarului de raportare, termenul de 25 martie fiind cel mai apropiat şi problematic, drept urmare primul care ar trebui amânat”, scrie în comunicatul AmCham.

Potrivit Camerei de Comerț Americane, multe companii membre au recurs deja la implementarea regimului de teleworking/muncă de la distanţă, fapt care în sine poate genera întârzieri obiective în pregătirea raportărilor.

„Ne exprimăm disponibilitatea de a identifica împreună cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice intervalul optim de depunere a raportărilor în condiţiile impuse de evoluţia încă impredictibilă a situaţiei cu care România, asemenea altor state, se confruntă”, punctează AmCham.

Camera de Comerț Americană consideră că acest context atipic necesită responsabilitate şi adaptabilitate din partea administraţiei publice şi sectorului privat deopotrivă.

„Salutăm intenţia Guvernului de a veni în sprijinul companiilor afectate, iar până la identificarea pachetului optim de măsuri de limitare a impactului negativ asupra operatorilor economici şi angajaţilor acestora, amânarea termenelor de depunere a raportărilor financiare şi fiscale este un prim pas spre degrevarea companiilor de presiunea generată de pandemie, şi este deja o măsură avută în vedere şi de alte state, inclusiv SUA”, arată AmCham.

AmCham reuneşte peste 450 de companii americane, multinaţionale şi româneşti.