Confidenţialitate

Ambulanțierii, nemulțumiti de felul în care este acordat stimulentul de risc

Ambulanțierii acuză că acordarea stimulentului de risc este dezamăgitor, pentru că Ministerul Sănătății a primit date din teren fără ca angajații de intervenție să fie consultați. La această oră, 9 medici, 57 de asistenți și 43 de ambulanțieri sunt infectați cu noul coronavirus.

Conducerea Federației Naționale Sindicale „Ambulanța” din România a cerut ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, și secretarului de stat dr. Raed Arafat intervenția de urgență pentru ca personalul operativ de intervenție din serviciile publice de ambulanță care desfășoară activitatea în teren să beneficieze de stimulentul de risc pe perioada stării de urgență.

„Solicitarea conducerii FNSAR vine în urma nemulțumirilor și discriminării personalului operativ de intervenție, care în toată această perioadă a fost supus unui risc continuu și agresiv, prin felul activității de intervenție în teren, în medii diferite, unități sanitare destinate celor infectați cu virusul COVID -19, în familii, comunități, spații destinate celor aflați în carantină, în izolare impusă, recoltare de probe, situații ascunse și necunoscute, etc. OUG nr. 43/2020 responsabilizează conducerea serviciilor de ambulanță de nominalizarea personalului care beneficiază de stimulentul de risc, iar machetele transmise de anumite direcții din cadrul Ministerului Sănătății către conducerea serviciilor de ambulanță au avut interpretări diferite privind interpretarea Ordonanței în vederea alocării stimulentului de risc de 2.500 lei brut lunar și perioada acordării”, arată Federația într-un comunicat.

Potrivit acestuia, faptul că la elaborarea situațiilor tip machetă cerute de minister nu a existat consultare cu cei din teren, cât și cu partenerul social pentru a da detalii privind intervenția echipajelor în această perioadă de pandemie și riscul la care a fost și este supus personalul de intervenție din teren, a făcut ca situațiile cerute de minister și transmise de conducerea serviciilor de ambulanță să fie discriminatorii în acordarea stimulentului de risc, situații care nu reprezintă realitatea din teren a riscului, fiind imposibil de identificat cerințele din machetă.

„Personalul operativ de intervenție din Serviciile Publice de Ambulanță a apreciat intențiile Guvernului României de a acorda stimulentul de risc pentru personalul din linia întâi în lupta cu virusul COVID-19, stimulent stabilit prin OUG nr. 43/2020, luptă în care personalul operativ de intervenție din serviciile de ambulanță a fost și este implicat 100%, dar modul de interpretare și acordare a stimulentului de risc este dezamăgitor. Mesajul personalului operativ de intervenție din Serviciile Publice de Ambulanță către cetățenii României este că, în ciuda acestor stări de dezamăgire și nemulțumire privind acordarea stimulentului de risc mult trâmbițat, dedicarea profesională, empatia și toată dăruirea va fi 100% pentru cei aflați în nevoi, și să se treacă cu bine, cât mai repede de această situație și fără pierderi de vieți”, transmite sursa citată.

Potrivit Federației Naționale Sindicale „Ambulanța” din România, 119 ambulanțieri sunt infectați cu noul Covid-19. Dintre aceștia, 9 sunt medici, 57 asistenți, 43 ambulanțieri și 10 „alt personal”.