Ambasadorul SUA: „Urmărim îndeaproape modificările pe care Parlamentul le face la Codul Penal”

Ambasada Statelor Unite urmărește atent schimbările aduse în Parlament celor două Codulri – Penal și de Procedură Penală.

Ambasadorul Hans Klemm a salutatdecizia președintelui Klaus Iohannis de a sesiza Comisia de la Veneția în legătură cu controversatele legi ale Justiției. Totodată, diplomatul a explicat ce anume din discuțiile care se poartă în aceste zile în Comsia Iordache trezește îngrijorarea administrației americane.

 „Cred că decizia președintelui de a trimite pachetul celor trei legi la Comisia de la Veneția pentru a primi o opinie este una bună. Acum urmărim, cât mai îndeaproape posibil, modificările pe care le face Parlamentul altui pachet important – Codul penal și Codul de Procedură Penală, pentru a le pune în acord cu deciziile Curții Constituționale. Vrem să ne asigurăm că schimbările nu vor face dificilă sau chiar imposibilă colaborarea procurorilor americani cu a celor români. Există îngrijorări din acest punct de vedere.”

Ambasadorul Statelor Unite dă ca exemplu de vulnerabilitate intenția parlamentarilor de a limita sau chiar elimina probele video din anchetele penale.

Președintele Comisiei parlamentare în care se schimbă Codurile, deputatul PSD Florin Iordache, i-a răspuns prompt: „Să nu fie îngrijorat. Cât timp noi ținem cont de o legislație europeană, de propunerile și onbservațiile CSM… Eu cred că sunt niște modificări bune”.