Confidenţialitate

Ambasadorul SUA, la Europa FM: O campanie de informare ar putea scădea rata de respingere a vizelor | VIDEO

România e departe de standarde pentru a fi admisă în programul Visa Waver, dar ambasadorul SUA la București spune că rata de respingere a solicitărilor de viză ar scădea dacă s-ar face o campanie de informare, în așa fel încât cine nu se califică să știe de la bun început că nu are șanse și să nu mai depună dosarul.

Întrebat de ce anume depinde ridicarea vizelor pentru români, ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, a declarat pentru Europa FM:

„Când economia din România va fi mai bună, când va fi un sistem mai avansat de informat oamenii care sunt calificați și o să înțeleagă ce au de făcut ca să li se aprobe vizele, sper ca această rată să scadă și România să se califice.”

„Totuși, 90% dintre cei are aplică sunt acceptați și primesc viză”,a mai spus ambasadorul SUA.

De ce păstrează Statele Unite acest sistem de vize? Zuckerman: „E un standard mai ridicat de verificare a celor care se duc în SUA. E un sistem făcut să protejeze America de oameni care ar putea fi o primejdie sau despre care nu știm exact cine sunt.”

Potrivit celor mai recente date oficiale, România a avut în 2019 o rată de respingere a vizelor de 9,11%, mult peste limita stabilită (3%) pentru a fi admisă pe lista țărilor ai căror cetățeni nu au nevoie de viză dacă vor să călătorească în SUA.

Dintre țările Uniunii Europene, doar Bulgaria, Croația și Cipru mai au nevoie de vize SUA, Polonia fiind acceptată în programul Visa Waver în noiembrie 2019.

În Bulgaria, rata de refuzare a vizelor a coborât pentru prima dată sub 10%, scăzând de la 17,5% în 2015 la 9,75% în 2019.

În Croația, 4,02% din solicitările de viză au fost respinse în 2019, ceea ce o apropie de limita admisă.

Cipru are o rată de refuz în parametri (2,78%), dar Statele Unite nu liberalizează vizele pentru ciprioți din cauza provocărilor de securitate pe care le reprezintă divizarea insulei.

  • Alice Iacobescu