Ambasadorul SUA, după întâlnirea cu ministrul Justiției: ”O discuție fructuoasă și completă”

Ambasadorul Statelor Unite, Hans Klemm, a declarat, marţi, după întâlnirea cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, că a fost o „discuţie fructuoasă şi completă„, despre viziunea ministrului şi despre responsabilităţile acestuia.

Întâlnirea ambasadorului american cu ministrul Justiţiei a durat aproximativ 2 ore.

La final, ambasadorul Hans Klemm a spus că discuţia a fost una „fructuoasă şi completă”, despre viziunea ministrului şi responsabilităţile ca ministru.

Klemm a mai afirmat că discuţiile au avut loc „în spirit de cooperare„, fiind un schimb de informaţii şi opinii.

Abia aştept să lucrez mai departe cu ministrul şi cu Guvernul„, a mai declarat ambasadorul american, precizând că în cursul acestei zile va fi transmisă o declaraţie comună legată de întâlnirea cu ministrul Tudorel Toader.

Este pentu a treia oara cand am ocazia sa discut cu ministrul Justitiei…am discutat despre viziunea si despre responsabilitatile acestuia. Tin sa subliniez ca discuțiile au avut loc într-un spirit de cooperare, am făcut schimb de informații și păreri. Voi lucra si pe viitor cu ministrul și Guvernul”, a declarat Hans Klemm.


Întâlnirea, cerută de ambasadorul SUA

Întâlnirea celor doi oficiali a început la ora 8.30, având loc la solicitarea diplomatului american, în contextul în care Ambasada SUA s-a declarat îngrijorată pentru independenţa sistemului judiciar ca urmare a modificărilor propuse de Toader la legile justiţiei.

Ministrul Tudorel Toader a arătat luni, în cadrul unei emisiuni televizate, că se aşteaptă ca diplomatul să-şi motiveze îngrijorarea privind numirea procurorilor şefi din România, tocmai având în vedere că nu a propus modelul american, în care procurorul general este propus de Senatul SUA.

Tudorel Toader a avut o declarația ironică la adresa diplomatului.

În concret ar fi a treia oară când mă văd cu ambasadorul SUA. La iniţiativa dânsului, nu la iniţiativa mea. Mi-a oferit mai multe variante de întrevedere. El şi-a exprimat îngrijorarea , dar eu aş am spus că aş fi vrut şi motivarea acestei îngrijorări. Mai e puţin şi o să aflu şi probabil o să întreb. Poate este ingrijorat că în proiectul de modificare a legilor justiei nu am propus modelul american, unde procurorul general este propus de către Senat, să avem o echivalenţă a procedurilor şi să tindem spre acelaşi standard de democraţie”, a declarat, ironic, Tudorel Toader.

Ministrul a mai dezvăluit că în precedentele întâlniri, Hans Klemm i-a propus efectuarea unei vizite în statele Unite şi, poate că, în întâlnirea de marţi doreşte să discute despre programul acestei deplasări.

“În precedentele întâlniri m-a invitat să fac o vizită oficială în SUA şi poate mă invită să stabilesc calendarul, voi vedea mâine”, a completat Toader la Antena3.

În continuare, ministrul a arătat că un ambasador poate spune orice, însă Parlamentul trebuie să legifereze ţinând cont de specificul naţional.


Ambasada SUA, despre modificarea legilor justiției

În 29 august, Statele Unite au luat cunoştinţă de propunerile Ministerului Justiţiei din 23 august cu îngrijorare pentru independenţa sistemului judiciar, a anunţat săptămâna trecută Ambasada SUA la Bucureşti, care i-a îndemnat pe toţi actorii executivi, legislativi şi judiciari din România să colaboreze pentru a continua lupta ţării împotriva corupţiei şi pentru a asigura credibilitatea instituţiilor sale.

Ambasada SUA a arătat că Parteneriatul Strategic dintre Statele Unite ale Americii şi România se bazează pe angajamentul faţă de valorile democratice, buna guvernare şi consolidarea statului de drept întrucât acestea sunt fundamentul pentru creşterea securităţii şi prosperităţii comune.

În opinia Ambasadei SUA, instaurarea fermă a statului de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic şi independent, precum şi de procurori independenţi, fără imixtiuni politice.

Instaurarea fermă a statului de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic şi independent, precum şi de procurori independenţi care pot urmări activităţile infracţionale fără imixtiuni politice sau limitări ale actului legal de justiţie. Statele Unite au luat cunoştinţă de propunerile Ministerului Justiţiei din 23 august cu îngrijorare pentru independenţa sistemului judiciar. Îndemnăm toţi actorii executivi, legislativi şi judiciari din România să colaboreze pentru a continua lupta ţării împotriva corupţiei şi pentru a asigura credibilitatea instituţiilor sale„, a mai transmis Ambasada SUA.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS