Confidenţialitate

Ambasadorul Rusiei la București spune că Moscova își rezervă dreptul de a ”răspunde corespunzător” la expulzarea unui diplomat rus

Ambasadorul Federației Ruse la București, E.S. Valeri Kuzmin a declarat pentru agenția de presă rusă ITAR-TASS că Moscova consideră decizia României de a declara persona non grata un diplomat rus ”reprezintă un pas neprietenos” și își rezervă dreptul de a ”adopta măsuri de răspuns corespunzătoare”.
”Această decizie este, fără îndoială, neprietenoasă și nu contribuie la însănătoșirea relațiilor interstatale dintre Federația Rusă și România”, a declarat ambasadorul. ”În conformitate cu Convenția de la Viena, autoritățile ruse își rezervă dreptul de a adopta măsuri de răspuns corespunzătoare”, a adăugat diplomatul rus.

Valeri Kuzmin a confirmat pentru agenția rusă de știri că a fost convocat la Ministerul de Externe al României, unde a primit o notă verbală prin care a fost informat că asistentul atașatului militar al Ambasadei Rusiei în România a fost declarat persona non grata.

”Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice nu cere să fie explicate motivele unor astfel de demersuri, iar diplomații români au evitat cu mare grijă orice fel de comentarii”, a declarat ambasadorul Kuzmin.

Ambasadorul României la Moscova, Cristian Istrate, cunoaște bine procedura de răspuns la pașii corespunzători în legătură cu Rusia, a declarat pentru agenția TASS reprezentantul oficial al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, despre decizia Bucureștiului de a declara asistentul atașatului militar al ambasadei ruse persona non grata.

„Ambasadorul României în Rusia cunoaște bine procedura pentru măsurile de răspuns”, a spus Zaharova.