Confidenţialitate

MAE l-a declarat persona non grata pe adjunctul atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București

Adjunctul atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, Alexey Grishaev, a fost declarat persona non grata pe teritoriul României, a anunțat Ministerul de Externe.

Șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, l-a convocat deja pe ambasadorul Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, pentru a i se se comunica decizia.

România devine astfel a 9-a țară care anunță Rusia că trebuie să-și retragă o parte din personal.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că decis  să-l declare pe adjunctul atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București persona nongrata  având în vedere că activitățile și acțiunile sale contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

Ministerul de Externe nu explică exact despre ce încălcări ale convenției este vorba.

Articolul 9 al Convenției stipulează că un stat acreditar poate oricând, și fără  a trebui să motiveze hotărârea, să informeze statul acreditant că șeful sau orice alt membru al personalului diplomatic al misiunii este persoana non grata sau că orice alt membru al personalului misiunii nu este acceptabil.

Vă reamintim, Cehia, Polonia, Bulgaria, Statele Baltice și Statele Unite au decis să expulzeze diplomați ruși recent, majoritatea acțiunilor fiind primite cu acțiuni similare din partea Federației Ruse.

Țările NATO au decis expulzarea unor oficiali ruși, după apelul făcut de Cehia săptămâna trecută.

Praga a anunțat că  expulzează 18 diplomați ruși la finalul unor investigații care ar arăta că serviciile secrete ruse au fost implicate în explozia de la un depozit de muniţii din 2014.

Săptămâna trecută, Ambasada Rusiei la București a postat pe site-ul propriu un text în care se scrie printre altele, invocându-se Convenția de la Viena:

“Ca principiu fundamental al relațiilor diplomatice moderne, convenția sus-menționată se bazează pe PRINCIPIUL RECIPROCITĂȚII.
Tocmai aceasta este principala diferență între comportamentul diplomaților ruși în România și activitățile colegilor străine din statele membri ale UE și NATO.
Ambasada Rusiei, în conformitate cu Convenția de la Viena, își limitează activitatea politică în țara gazdă exclusiv la studiul și analiza politicii interne și externe a României pentru a-și informa guvernul în acest sens.”

Foto: Inquam Photos / George Călin