Confidenţialitate

Ambasadorul României în SUA va fi audiat în Comisia de politică externă a Senatului

Comisia de politică externă a Senatului îl va audia, miercuri, începând cu ora 13,00, pe ambasadorul României în SUA, George Maior, informează site-ul Senatului.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, membru al acestei comisii, a precizat că George Maior va fi audiat în legătură cu ultimele sale declaraţii publice.

“Miercuri, la ora 13,00, Comisia de politică externă a Senatului l-a solicitat pe ambasadorul României la Washington, domnul Maior George, să se prezinte în faţa comisiei pentru a da o serie de explicaţii, pentru a ne oferi, poate, un tablou mai larg în legatură cu activitatea domniei sale ca ambasador, în legătură cu declaraţiile publice pe care le-a făcut în ultima vreme, care au stârnit o serie de întrebări şi, probabil, mai mult de atât, şi anumite îngrijorări şi nemulţumiri, pentru că ele pot să afecteze în mod serios relaţia, Parteneriatul Strategic între SUA şi România. Vom face aceste discuţii publice, noi nu suntem comisia de supraveghere a activităţilor SRI, care are obligaţia menţinerii secrete a acestor discuţii, noi îl invităm pe domnul Maior în calitate de ambasador, şi nu de fost şef al SRI”, a scris Tăriceanu, marţi, pe pagina sa de Facebook.

El a menţionat că “este o premieră” o astfel de audiere la Comisia de politică externă a Senatului.

“Sigur că este o premieră această ipostază inedită care va avea loc, în care Comisia de politică externă a hotărât să se pună, pentru că, din păcate, în perioada aceasta modernă a parlamentarismului, după 1990, unele comisii au făcut de multe ori o activitate superficială, nu şi-au luat în serios rolul de control al Executivului. Şi sigur că ambasadorii ţării noastre în străinatate sunt trimişii Executivului şi atunci sigur că este normal ca Parlamentul să se implice, să-şi exercite acest rol pe care Constituţia i-l dă”, a adăugat Tăriceanu.

Reamintim că Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump, fost procuror federal şi fost primar al oraşului New York, a transmis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis şi altor oficiali români în care cere „verificarea protocoalelor PG-SRI” şi „stoparea presiunilor asupra judecătorilor”.

Ambasadorul României în SUA, George Maior, a afirmat că Rudolph Giuliani este un personaj “spumos”, iar scrisoarea transmisă de acesta autorităţilor române reprezintă “expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia”.