Ambasadorul Moldovei, apel la fermitate in negocierile privind Transnistria

La Interviurile Europa FM, ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Reniță, a vorbit despre problemele politice și economice ale țării sale.

Ambasadorului Republicii Moldova în România, Iurie Reniță, face un apel ca actorii politici care negociază încheierea conflictului înghețat din Transnistria să fie mai fermi.

Invitat la Interviurile Europa FM, ambasadorul Republicii Moldova la București a explicat că indiferent de soluția aleasă, Transnistria trebuie să rămână parte componentă a țării. (VIDEO)

La alegerile parlamentare de duminică, autoritățile de la Chișinău nu au putut organiza secții de votare în Transnistria, autoritățile de la Tiraspol interzicând acest lucru.

În Transnistria, Rusia are trupe staționate, așa numita armată a 14-a, pe care refuză să le retragă de mai mulți ani, în ciuda insistențelor internaționale.

Dependența de gazele rusești

Gazoductul Iași -Ungheni care permite exportul de gaze în Republica Moldova trebuie continuat cu o magistrală până la Chișinău, iar Republica Moldova nu are destui bani pentru a finaliza acest proiect, a spus ambasadorul Iurie Reniță. Oficialul moldovean a făcut un apel la România să sprijine în continuare reducerea dependenței moldovenilor de gazele rusești. (VIDEO)

În acest moment, autoritățile române au finalizat lucrările la gazoductul Iași -Ungheni, însă gazele nu pot fi livrate peste Prut pentru că partea moldovenească nu a finalizat lucrările pe teritoriul său.

Finalizarea magistralelor Iași-Ungheni și Ungheni-Chișinău ar permite aprovizionarea totală a Republicii Moldova cu gaze din România.

Ambasadorul Iurie Reniță a apreciat în interviul acordat Europa FM că, deși România este unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai Moldovei (VIDEO), firmele românești trebuie să fie mult mai prezente din punct de vedere al investițiilor directe. (VIDEO)

Urmăriți AICI înregistrarea integrală a interviului.