Ambasada SUA: ”Imunitatea parlamentara nu trebuie folosita abuziv pentru a evita tragerea la raspundere a unor persoane”

Ambasada Statelor Unite la București a precizat la solicitarea Mediafax că justiției trebuie să i se permită să ancheteze toate cazurile de corupție, iar legea să fie aplicată.

Imunitatea parlamentară nu trebuie folosită abuziv pentru a evita tragerea la răspunedere a unor persoane, au mai precizat reprezentanții misiunii diplomatice.

Potrivit acestora, un principiu de bază al democrației este faptul că toţi oamenii sunt egali în faţa legii, iar reducerea corupţiei este ‘vitală pentru dezvoltarea şi securitatea României’.

Un alt oficial american, expert în anti-corupție, a vorbit pe această temă în cadrul unei conferințe de presă prin telefon cu jurnaliști din România, Bulgaria și Ungaria.

George Kent, coordonatorul programelor anti-corupţie în cadrul Biroului pentru Europa al Departamentului american de Stat, spune că este esențial ca fiecare persoană să răspundă în fața legii:

Reacția Statelor Unite vine după ce parlamentarii au făcut scut în jurul mai multor colegi suspectați de fapte de corupție.

Pe lângă Dan Șova, au mai scăpat de urmărirea penală și parlamentarii Varujan Vosganian și Laszlo Borbely.