Confidenţialitate

Ambasada României la Nicosia a fost notificată cu privire la reținerea comandantului român al navei din portul Vassilikos | AUDIO

Ministerul Afacerilor Externe informează că Ambasada României la Nicosia a fost notificată, marți, cu privire la reținerea comandantului român de navă aflată în portul Vassilikos, Cipru.

Cel care a făcut notificare este căpitanul secund al echipajului.

Ulterior,  ambasada a primit solicitări de asistență consulară atât din partea familiei comandantului, cât și din partea companiei angajatoare.

Potrivit datelor preliminare obținute de ambasada României la Nicosia, comandantul român a fost reținut în baza unei înregistrări existente pe numele său în evidențele autorităților cipriote. MAE precizează că reprezentanții ambasadei României la Nicosia mențin legătura cu autoritățile locale, cu familia cetățeanului român, fiind pregătiți să ofere asistență consulară suplimentară.

Președintele sindicatului navigatorilor, Adrian Mihălcioiu, a declarat, însă, pentru Europa FM, că ofițerul român este închis deja într-un penitenciar în apropiere de Larnaca.

El a fost, deja, condamnat la o lună de închisoare. În numai o zi, comandantul a fost reținut, trimis în instanță, judecat de două ori și condamnat.

Autoritățile din Cipru interzic ancorarea unor nave care anterior au operat în zona turcă a insulei. Comandantul unei nave nu este șeful operațiunii comerciale, ci numai executantul, susține Adrian Mihălcioiu. El solicită autorităților române să ceară explicații părții cipriote în privința abuzului de care au dat dovadă în privința cetățeanului român.

Marți seara, sindicatul liber al navigatorilor a cerut intervenția autorităților române pentru eliberarea unui comandant român de navă, reținut într-un port din Cipru pe motiv că anul trecut vaporul a ancorat într-un port din partea turcă a insulei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ghiulfer Predescu: