Confidenţialitate

Allen Coliban, USR: „A fost o eroare ieșirea de la guvernare, nu îți poți lua jucăriile și să pleci”. Cum va fi colaboarea cu Cioloș | VIDEO

Allen Coliban, primarul Brașovului și candidat la președinția USR, deocamdată în alegerile preliminare ale patformei Curaj, a explicat la Piața Victoriei, cu Ioana Ene Dogioiu, motivele pentru care ar vrea să conducă partidul de opoziție.

USR se află într-un moment dificil, spune Allen Coliban la Europa FM, iar pentru ca formațiunea politică să se redreseze este nevoie de o analiză amănunțită:

„Este un moment dificil pentru partid, pentru că mesajele date de electorat și sondajele nu arată deloc bine și pentru că este un an decisiv nu doar pentru USR, (…) urmează 2 ani grei și cred că este momentul ideal să ne facem o analiză, o introspecție. (…)  Ce se întâmplă în USR în ultimii 2 ani sunt foarte multe încălcări ale principiilor și o atitudine foarte totalitară din partea conducerii.”

În mod normal, desemnarea președintelui USR trebuia să aibă loc în toamnă. Acum însă, congresul USR va avea loc mult mai devreme, spre surprinderea primarului brașovean:

„A fost o surpriză și pentru noi, decizia de a avea alegerile în toamnă a fost o decizie a actualei majorități. Am gândit cum am putea să facem din aceste alegeri interne un festival al democrației (…) oricine poate să adreseze o întrebare liderilor USR să aibă ocazia asta. Din păcate, decizia biroului național de a avea alegerile în toamnă a fost suprascrisă de o altă decizie, care a grăbit acest calendar și mi se pare bizar, trist. (…) Din păcate timpul necesar acestor dezbateri și a expunerii aferente a fost scurtat foarte drastic, iar șansele noastre reale sunt scurtate.”

Allen Coliban a vorbit și despre mesajul pe care electoratul îl transmite către USR, un mesaj care însă nu a reușit până acum să schimbe mare lucru în interiorul formațiunii:

„În foarte multe runde de alegeri ne-au adus un scor sub așteptări, arată o lecție pe care electoratul ți-o dă (…). Noi suntem probabil singurul partid care, de 5 ani de zile, avem aceste lecții date de electorat și păstrăm aceeași echipă la conducere. (…) Toate scandalurile și ciondănelile interne și exluderile sau suspendările dau un mesaj puternic și în afară.”

În plus, edilul Brașovului recunoaște că ieșirea USR-ului de la guvernare a fost o greșeală:

„Cu ochii de acum, a fost o eroare pentru că într-o astfel de luptă de a reforma și politica și România nu îți poți lua jucăriile și să pleci. Am învățat acest lucru în modul cel mai dificil și cel mai greu.”

O altă greșeală pe care liderii partidului ar trebui să și-o asume o reprezintă inclusiv plecarea unor oameni importanți din USR, a mai spu Aleen Coliban, la Europa FM:

„În fața unei astfel de hemoragii ar trebui să ne gândim unde am greșit fiecare dintre noi înainte de a arunca vina (…) Cred că am pierdut o parte a unor oameni care sunt asemeni nouă și principalii vinovați pentru asta suntem noi, cum am gestionat la nivel de leadership această fuziune. (…) Din păcate, modul de a câștiga și consolida putere a fost acela al semănării unor frici.”

Asta nu înseamnă că USR nu va lucra cu noua formațiune politică Reper, condusă de Dacian Cioloș. Mai mult, nu există o altă opțiune, este de părere primarul Brașovului:

„Vom fi datori în 2024 la colaborare, noi de fapt nu ne luptăm cu Reper (…). Realist, pentru 2024 va trebui să ne luptăm împreună împotriva PNL PSD.”

Urmăriți în continuarea ediția Piața Victoriei cu Ioana Ene Dogioiu și Allen Coliban:

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea