Alimentele fără gluten nu sunt neapărat mai sănătoase

Alimentele prezentate drept produse fără gluten nu sunt neapărat sănătoase – avertizează experții.

Aceste produse pot conține niveluri ridicate de grăsimi și de zahăr, dar și o cantitate prea mică de proteine, spun specialiștii citați de The Telegraph.

Dezechilibrul este atât de sever încât ar putea avea un impact negativ asupra dezvoltării copiilor și ar putea crește riscul de obezitate infantilă.

O echipă a Societății europene de gastroenterologie, hepatologie și nutriție pediatrică a verificat peste 650 de produse – pe care le-a comparat cu unele similare care conțineau gluten.

Rezultatele arată că alimentele fără gluten conțineau mai multe grăsimi și aveau o compoziție mai săracă din punct de vedere nutrițional.

Spre exemplu, multe dintre produsele cu gluten — în special cele de panificație, paste, pizza și făină — conține de trei ori mai multe proteine decât variantele înlocuitoare, fără gluten.  Cu alte cuvinte, un produs vândut drept aliment fără gluten nu înseamnă că este și sănătos.

Așadar, persoanele care urmează o dietă fără gluten sunt sfătuite să caute înlocuitori cu valori nutriționale similare.