Alimente expirate pentru a umple rafturile goale din Rusia

Comercianții ruși

nu au voie să țină rafturile goale, așa că unii dintre ei au expus inclusiv iaurturi expirate.

De la începutul lui august, de când a intrat în vigoare embargoul alimentar decis de Moscova, coșul de cumpărături al rușilor s-a schimbat. Lactatele aduse din Ucraina au dispărut, la fel și brânzeturile franțuzești sau merele importate din Republica Moldova ori Polonia. Acolo unde s-a putut,alimentele din import au fost înlocuite cu produse autohtone. Reprezentanții magazinelor au primit indicații clare să nu țină rafturile goale. Așa se face că un supermarket din Moscova, în lipsa iaurturilor europene și americane, a scos la vânzare și produse expirate. Suntem nevoiți să trișăm. Dar dacă un client cumpără iaurt expirat, îi atragem atenția la casă și el merge să ia unul proaspăt – a precizat pentru agenția France Presse reprezentanta supermarketului.

Populația pare să se fi obișnuit cu această situație. De altfel, unii clienții au spus că se mulțumesc și cu produsele locale. Consumă acum stridii din Vladivostok în loc de stridii franțuzești sau crabi de Kamceatka, în loc de crab norvegian.

Multe produse europene au fost înlocuite cu altele aduse din Asia ori America de Sud. Sunt costuri suplimentare de transport, ceea ce a dus la scumpirea produselor. În plus, uneori calitatea acestora lasă de dorit.