Confidenţialitate

Alexei Navalnîi a primit Premiul Saharov 2021 al Parlamentului European. David Sassoli: „A militat în mod consecvent împotriva corupției regimului lui Vladimir Putin”

Alexei Navalnîi a primit Premiul Saharov 2021, pentru libertatea de gândire, al Parlamentului European, se arată într-un comunicat de presă publicat de Parlamentul European.

Miercuri, 20 octombrie 2021, vicepreședinta Parlamentului European, Heidi Hautala, a anunțat laureații în hemiciclul de la Strasbourg, în urma unei decizii a Conferinței președinților Parlamentului European și liderilor grupurilor politice.

David Sassoli, președintele Parlamentului European, a declarat că: „Parlamentul European l-a ales pe Alexei Navalnîi drept câștigător al Premiului Saharov de anul acesta. A militat în mod consecvent împotriva corupției regimului lui Vladimir Putin”.

David Sassoli a mai spus că „prin intermediul conturilor sale de pe platformele sociale și al campaniilor sale politice, Navalnîi a contribuit la expunerea abuzurilor și la mobilizarea sprijinului a milioane de persoane din întreaga Rusie. Pentru aceasta, el a fost otrăvit și aruncat în închisoare”.

Vicepreședinta Parlamentului European, Heidi Hautala, a spus că Premiul Saharov 2021 a fost acordat „unui militant al schimbării”.

„Alexei Navalnîi a dat dovadă de un mare curaj în încercările sale de a restabili libertatea de alegere a poporului rus. A luptat mulți ani pentru drepturile omului și libertățile fundamentale în țara sa. Acest lucru l-a costat libertatea și aproape viața. În numele Parlamentului European, solicit eliberarea imediată și necondiționată a acestuia”, a mai spus Heidi Hautala.